Dinsdag 31 maart 2020
Sinds donderdag 26 maart spelen we weer iedere donderdag schaak met de club. Vanwege het Corona virus helaas niet bij elkaar in 't Poelhuys, maar wel online. Komende donderdag alweer de tweede editie. Om 18:30 speelt de jeugd iedere week een spannend toernooi. Login op chess.com ruim op tijd om 18:15 zodat er voldoende aanmeldingen zijn om de start op 18:30 precies.

- ga naar De Zwarte Pion site en meld je aan voor het toernooi (kan vanaf 1 uur van te voren, dan verschijnt de aanmeldbutton)
- via notities op https://www.chess.com/club/de-zwarte-pion-1 houden we je op de hoogte, of via nieuws natuurlijk
- Controleer op tijd of het je lukt je weg te vinden in chess.com. Anders gewoon even een mail sturen naar corantijn@gmail.com als het niet lukt.

De volwassenen starten om 20:00 stipt. De jeugd kan dan natuurlijk ook mee doen.
Iedere week dus een spannend toernooi.
Woensdag 18 september 2019
Harddraverij Schaaksimultaan maandag 23 september 2019
Wereldkampioen Magnus Carlsen in actie tijdens simultaan

Maandag 23 september staat weer de schaaksimultaan in het kader van de harddraverij feestweek van Lisse op het programma. Traditiegetrouw kan men het opnemen tegen de clubkampioen van De Zwarte Pion van het afgelopen seizoen. Joost van Hal (ELO 1901) heeft het afgelopen seizoen voor de negende keer het kampioenschap in de wacht gesleept en mag zich weer als simultaangever bewijzen. De allerkleinste schakers kunnen het ook opnemen tegen een sterke jeugdspeler. Een mooie gelegenheid voor niet leden om eens vrijblijvend kennis te maken met de Lissese schaakvereniging en natuurlijk ook voor leden om de kampioen een lastige avond te bezorgen.

Tijd: 19:00 (jeugd) 19:30 (volwassenen)
Prijs leden: € 2,-
Prijs niet leden: € 3,-
Adres: 't Poelhuys, Vivaldistraat Lisse

Organisator:

René Boudewijns


06-12790049


rosponc@quicknet.nl
Vrijdag 6 oktober 2018
Schaaksimultaan druk bezocht

Ruim 20 spelers wilde de kampioen van De Zwarte Pion een lastige avond bezorgen. Alle jeugdspelers van De Zwarte Pion waren aanwezig en ook vier jeugdspelers van jeugdafdeling Chesscool van Schaakvereniging Kennemer Combinatie uit Haarlem wilde de degens kruisen met de record kampioen uit Lisse. Dat is aardig gelukt ook, drie van de vier Kennemers wisten Guus op remise te houden en gingen bij de jeugd met de prijzen aan de haal.
Bij de senioren waren er ook drie winnaars. Eentje wist Guus zelfs een vol punt af te snoepen, en verder moest Guus ook hier in twee remise berusten.

Prijswinnaars

Jeugd

1. Quint de Jong
2. Liam Rooijakkers
3. Mats de Jong

Volwassenen

1. Pieter Dijker
2. Gerard
3. Sam Oosterveld

Pieter Dijker wint voor de derde keer op rij de beker!
Foto's Gert Rooijakkers
Vrijdag 14 september 2018
Harddraverij Schaaksimultaan maandag 24 september 2018
(Wereldkampioen Magnus Carlsen aan het werk tijdens een simultaan)

Maandag 24 september staat weer de schaaksimultaan in het kader van de harddraverij feestweek van Lisse op het programma. Traditiegetrouw kan men het opnemen tegen de clubkampioen van De Zwarte Pion van het afgelopen seizoen. Guus van Dijk (ELO 1985) heeft het afgelopen seizoen voor de elfde keer het kampioenschap in de wacht gesleept en mag zich weer als simultaangever bewijzen. Een mooie gelegenheid voor niet leden om eens vrijblijvend kennis te maken met de Lissese schaakvereniging en natuurlijk ook voor leden om de kampioen een lastige avond te bezorgen.

Tijd: 19:00 (jeugd) 19:30 (volwassenen)
Prijs leden: € 2,-
Prijs niet leden: € 3,-
Adres: 't Poelhuys, Vivaldistraat Lisse

Organisator:

Wim Rosdorff


0252-415829


rosponc@quicknet.nl

Dinsdag 19 juni 2018
Guus van Dijk kampioen seizoen 2017/2018

Op de laatste dag van de finaleronde stonden Guus van Dijk en Joost van Hal tegenover elkaar om de beslissende partij te spelen voor het kampioenschap van De Zwarte Pion 2018. Joost moest winnen en Guus had aan remise genoeg. Het werd een latertje en de spanning was te snijden. Met de allerlaatste seconden op de klok trok Guus toch aan het langste eind. Een prachtige winstpartij waarmee hij de kampioenstitel over nam van Joost. Uitgeput leunde Joost achterover in zijn stoel en met inmiddels 8 titels op zak sprak hij de memorabele woorden;” Ik kan niet schaken”

Met de handhaving van De Zwarte Pion 1 in de hoogste klasse van de Leidse schaakbond en de promotie van De Zwarte Pion 2 was het een prima schaakjaar voor Lisse waarbij Tjerk Albregtse en Hans vd Pol ook nog topscoorders werden van de Leidse Schaakbond

Het kampioenschap in de B-Groep werd opgeeist door Piet van de Griendt.
Joost liep dan op een haar na het kampioenschap mis. De titel om het rapidkampioenschap wist hij wel in de wacht te slepen.
Woensdag 14 februari 2018
Grootmeester zoekt tegenstanders

De Zwarte Pion uit Lisse bestaat 75 jaar en dat wordt gevierd met een bijzondere simultaanwedstrijd. In 't Poelhuys neemt grootmeester Dennis de Vreugt – geboren en getogen Lissenaar en voormalig speler van De Zwarte Pion - het zaterdag 24 maart op tegen een nog onbekend aantal uitdagers. Schaakliefhebbers worden van harte uitgenodigd om zich in te schrijven. Deelname is gratis, maar je moet wel een mailtje sturen naar: dezwartepion@gmail.com


Zaal open: 12:00 uur

Aanvang: 13:00 uur

Locatie: 't Poelhuys, Vivaldistraat 4, 2162 AA LisseVoor aanmelding kan je een mailtje sturen naar dezwartepion@gmail.com. Geef daarbij je naam, woonplaats, geboortedatum door en of je huis- of clubschaker bent.


Afhankelijk van het aantal aanmeldingen is het belangrijk om aan te geven of je:

- wilt spelen tegen Dennis

- wilt spelen tegen tweede simultaangever (sterke clubspeler De Zwarte Pion)

- tegen Dennis, indien niet geselecteerd dan tegen tweede simultaangever


Sluitingsdatum inschrijving is 23 maart.

Donderdag 14 september 2017
Harddraverij Schaaksimultaan maandag 25 september 2017
Maandag 25 september staat weer de schaaksimultaan in het kader van de harddraverij feestweek van Lisse op het programma. Traditiegetrouw kan men het opnemen tegen de clubkampioen van De Zwarte Pion van het afgelopen seizoen. Joost van Hal (ELO 1886) heeft het afgelopen seizoen voor de achtste keer het kampioenschap in de wacht gesleept en mag zich weer als simultaangever bewijzen. Een mooie gelegenheid voor niet leden om eens vrijblijvend kennis te maken met de Lissese schaakvereniging en natuurlijk ook voor leden om de kampioen een lastige avond te bezorgen.
Tijd: 19:00 (jeugd) 19:30 (volwassenen)
Prijs leden: € 2,-
Prijs niet leden: € 3,-
Adres: 't Poelhuys, Vivaldistraat Lisse

Organisator:

Wim Rosdorff


0252-415829


rosponc@quicknet.nl
Dinsdag 2 mei 2017

Plan voor scheiden regionale- en KNSB-competitie

Leden krijgen meer mogelijkheden


De bondsraad van 17 juni 2017 zal een besluit nemen over uitbreiding van de KNSB-competitie en het al dan niet scheiden van de regionale- en de KNSB-competitie. Het belangrijkste idee achter dit plan is dat verenigingsleden meer mogelijkheden krijgen om competitie te spelen.


In de huidige situatie is het zo dat teams vanuit de promotieklasse van een regionale bondscompetitie kunnen promoveren naar de 3e klasse KNSB. In diverse regionale bonden wordt de promotieklasse echter niet op zaterdag gespeeld zodat spelers na een eventuele promotie geconfronteerd worden met een andere speeldag. Ook is het nu zo dat spelers die in een lagere regionale klasse spelen veelal alleen op doordeweekse avonden competitie kunnen spelen terwijl ze wellicht liever op zaterdag zouden spelen.

Het voorstel is nu om promotie/degradatie tussen de regionale competities en de


KNSB-competitie op te heffen. Zowel de regionale competitie als de KNSB-competitie wordt een op zichzelf staande competitie. Tegelijkertijd wordt de KNSB-competitie uitgebreid (al naar gelang de belangstelling) met een 4e en 5e klasse (etc.).

Verenigingen hebben de vrije keuze om teams in te schrijven voor de regionale competitie als ook voor de KNSB-competitie. Verenigingsleden krijgen zo ook de keuze om zich voor een zaterdag competitie (KNSB) en/of een doordeweekse competitie (regionaal) in te schrijven – sommige (klassen van) regionale competities worden nu al op weekenddagen gespeeld. Maar ze kunnen zich natuurlijk ook voor diverse teams en competities opgeven. Spelers die nu 3e klasse KNSB of hoger spelen zouden zich dus ook in kunnen gaan schrijven voor de regionale competitie.


De leden krijgen in dit plan meer mogelijkheden om te kiezen hoe, op welke speeldagen, en hoe vaak zij competitie willen spelen. De KNSB zal de competitie uitbreiden met zoveel mogelijk klassen als er belangstelling voor is. Daarbij wordt de indeling bepaald op niveau en zal die gericht zijn op het zoveel mogelijk beperken van de reisafstand. De regionale bonden kunnen hun huidige competitie handhaven of indien zij daarvoor kiezen experimenteren met andere competitievormen (de SBO heeft bijvoorbeeld al een goedlopende viertallen competitie). Voor regionale bonden is het niet langer nodig om beperkingen te stellen aan speelgerechtigheid vanwege deelname in een andere competitie.


Het plan is tot stand gekomen vanuit een vraag van regionale competitieleiders. De werkgroep van competitieleiders heeft daarop diverse keren gerapporteerd aan de bondsraad en de feedback van de bondsraad in het plan verwerkt. Een ledenpeiling via internet gaf in 2016 aan dat van de respondenten een ruime meerderheid voor uitbreiding van de competitiemogelijkheden was. Het besluit is nu aan de gedelegeerden in de bondsraad van 17 juni.

Maandag 16 januari 2017
Zaterdag 22 oktober 2016

Bekerindeling seizoen 2016/2017


De loting voor de LeiSB bekercompetitie heeft plaatsgevonden.

Er hebben zich 13 teams gemeld om deel te nemen.

Een mooie loting voor de Zwarte Pion. Tegen Internos zijn er zeker mogelijkheden om de tweede ronde te halen. En een thuiswedstrijd tegen deze club is ook mooi meegenomen, zo blijft ons een lange rit naar Boskoop bespaard.


(1-12) Op Eigen Wieken - AAS
(2-11) Oegstgeest - Voorschoten
(3-10) Utile Dulci - LSG
(4-9) Leithen - Reynaerde
(5-8) De Zwarte Pion - Inter Nos
(6-7) Leiderdorp - ASC


Philidor is als bekerwinnaar van het vorige seizoen vrijgesteld voor ronde 1.

Donderdag 29 september 2016
Simultaan Harddraverij 2016

Clubkampioen van de Zwarte Pion speelde maandag 26 september een simultaan tegen 24 schakers. Dit in het kader van de harddraverijfeesten in Lisse.  Om 7 uur startte Johan tegen 7 jeugdschakers. Al snel kwam hij op een paar borden veel beter te staan Bij anderen ging het hem echter minder af. Zo stond hij tegen Quint de Jong materiaal achter in een slechte positie. Hij wist hier uiteindelijk nog wel verbetering in te brengen zodat remise de uitslag werd. Ook tegen Mats de Jong speelde hij remise.


Om 8 uur startte Johan tegen 17 senioren.  Hier en daar volgde een zware strijd.  Bij Nico den Hoed kon hij mat nog maar net voorkomen. Pieter Dijker speelde een goede partij tegen Johan waarbij hij zijn voordeel voortdurend uitbouwde waardoor Johan uiteindelijk moest opgeven. De eerste winnaar was Jan van Delden. Hij wist Johan mat te zetten. Ook Adri Albregtse won zijn partij. In deze partij had Johan wel steeds initiatief maar door in het eindspel zijn kansen te grijpen wist Adri te winnen.  Ook bij Serge den Hoed verliep de partij op deze wijze.

Verder speelden Anco Dubbeldam en Willem Brederode remise.


Na een geslaagde avond was het uiteindelijk na 12 uur toen de prijzen werden uitgedeeld.


Bij de jeugd haalde Johan een percentage van 86% en bij de senioren was dit 68%.

Zaterdag 24 september 2016
Het wedstrijdschema van de Leidse Schaakbond is eindelijk gepubliceerd op de website van de LSB en natuurlijk ook op deze site. Het eerste team trapt voor de Zwarte Pion het seizoen af in de promotieklasse op dinsdag 11 september met een uitwedstrijd tegen Leithen 1. Het tweede team speelt zijn eerste wedstrijd in de tweede klasse tegen het eerste team van Internos uit Boskoop op donderdag 27 oktober.
Donderdag 22 september 2016
De teams voor het naderende seizoen in de externe competitie zijn samengesteld. Weinig veranderingen ten opzichte van vorig seizoen. Mark van der Ploeg zal het eerste team komen versterken. Tjerk Albregtse zal Marcel Bolhuis vervangen in het tweede team. Marcel heeft besloten het tweede team te verlaten ivm drukke werkzaamheden. Met Tjerk aan de topborden van het tweede team wordt uiteraard weer een gooi gedaan naar het kampioenschap in de tweede klasse. Ga links in het menu naar externe competitie en dan naar teamindeling of klik gewoon hier.
Zaterdag 10 september 2016
Harddraverij Schaaksimultaan maandag 26 september 2016
Maandag 26 september staat weer de schaaksimultaan in het kader van de harddraverij feestweek van Lisse op het programma. Traditiegetrouw kan men het opnemen tegen de clubkampioen van De Zwarte Pion van het afgelopen seizoen. Johan den Breejen heeft het afgelopen seizoen voor het eerst het kampioenschap in de wacht gesleept en mag zich nu ook als simultaangever bewijzen. Een mooie gelegenheid voor niet leden om eens vrijblijvend kennis te maken met de Lissese schaakvereniging en natuurlijk ook voor leden om de kampioen een lastige avond te bezorgen.
Tijd: 19:00 (jeugd) 19:30 (volwassenen)
Prijs leden: € 2,-
Prijs niet leden: € 3,-
Adres: 't Poelhuys, Vivaldistraat Lisse

Organisator:

Wim Rosdorff en Adri Albregtse

0252-415829 / 0252-416786

rosponc@quicknet.nl
Donderdag 2 september 2016
Actuele Ratinglijst
De actuele ratinglijst (stand 1 augustus 2016) staat weer op de site. Johan den Breejen geeft zijn uitmuntende prestaties in de finalegroep van het afgelopen seizoen extra glans door in deze nieuwe stand de sterkste ratingstijger te zijn. Maar liefst 73 punten kon hij aan zijn rating toevoegen en nadert nu met rasse schreden de magische grens van 2000 ELO punten. De grootste verliezer in deze editie is Hans van de Pol. Door een verlies van 77 punten staat Hans nu ver onder zijn niveau op een stand van 1488.
Gemiddelde rating leden De Zwarte Pion
Donderdag 2 september 2016
Schaakjeugd in goede handen
Niemand minder dan clubkampioen Johan den Breejen zal de schaakjeugd van De Zwarte Pion dit seizoen onder zijn hoede nemen en de lessen en trainingen voor de jeugd op donderdagavond verzorgen. Daarbij wordt hij bovendien regelmatig ondersteund door Rapid Kampioen van het afgelopen seizoen Fred van Randen (tevens oud clubkampioen) en Willem Rosdorff (ook oud clubkampioen). Schaakles dus op hoog niveau!
Donderdag 2 september 2016
Johan den Breejen kampioen seizoen 2015/2016
Het nieuwe schaakseizoen is alweer van start gegaan. Traditioneel werd het schaakseizoen geopend met een ledenvergadering. Ook vond de bekeruitreiking plaats. Johan heeft met een ware kampioenscore in de finalegroep (6,5 uit 7) het kampioenschap op zijn naam geschreven. Dit was het eerste kampioenschap voor Johan en ongetwijfeld zullen er nog wel een aantal volgen. Johan wordt namelijk ieder jaar sterker. Het afgelopen kwartaal is hij bovendien de grootste ratingstijger van de club en kon maar liefst 73 punten aan zijn rating toevoegen en is nu nog maar 42 punten van de magische grens van 2000 punten verwijderd.Voorzitter Marcel van Velzen
overhandigt Johan de kampioensbeker

Ook werd de winnaar van de rapidcompetitie op deze avond gehuldigd. Dit seizoen mag Fred van Randen zich de rapidkampioen van De Zwarte Pion noemen. In de finalegroep die verder bestond uit Joost van Hal, Willem Rosdorff en Mark van der Ploeg was één overwinning en twee remises voldoende om het kampioenschap binnen te slepen.
Woensdag 10 februari 2016

Pak slaag voor DZP 2


Dat het een stormachtige avond zou worden stond van te voren al vast. Marcel Bolhuis stond in Antwerpen met zijn vrachtwagen op een lading te wachten die maar niet kwam. Vanwege de storm kon het schip niet in de haven aanmeren en heeft Marcel uren voor niets staan wachten. Hij heeft het dus ook niet gered om op tijd in Leiden te zijn. Want Philidor 4 was de tegenstander en zo begonnen we in het denksportcentrum in Leiden al met een 1 – 0 achterstand nog voordat we waren begonnen. Ook op de borden ging het er stormachtig aan toe.

Het begon met de tegenstander van Hans van de Pol die stellig beweerde dat Hans niet mocht rokeren omdat zijn toren aangevallen stond. Nu mag je veronderstellen dat een speler uit de tweede klasse met een rating van 1645 op de hoogte is van de basisregels van het schaken of hij probeerde Hans zand in de ogen te strooien door te laten blijken dat hij een beginneling was. Nog geen 20 minuten later was de partij uit, Hans liet een toren op de h-lijn binnen glippen en zijn koning stond dusdanig op de tocht dat er geen houden meer aan was. Deze tactische zet pakte dus goed uit voor Philidor want zo was hun voorsprong dus al snel 2 – 0. Onze tactische zet door Willem Brederode op bord 1 te zetten en Marcel op Willem zijn plek pakte minder goed uit. Beide verloren, 4 – 0. Adri greep mis in een explosieve stelling en Mark van der Ploeg probeerde zijn partij met nog wat tactische truukjes in een verloren stelling te redden. Zijn tegenstander gaf echter geen krimp, 6 – 0. René Boudewijns moest lang doorspelen in een remiseachtige stelling, één verkeerde zet met beide nog een paar minuten op de klok leidde naar mat, 7 – 0. Alleen Gert Rooijakkers wist zijn tegenstander een lastige avond te bezorgen, maar meer ook niet. Het voordeel kon niet worden verzilverd en moest in remise berusten. Het enige halve puntje van de avond. Een ontluisterende 7,5 – 0,5 einduitslag en ongetwijfeld de grootste nederlaag in de geschiedenis van het tweede team van De Zwarte Pion.

Een avond om snel te vergeten want nu is de strijd tegen degradatie los gebarsten, de volgende ronde staat namelijk hekkensluiter Leiderdorp op het programma. Een wedstrijd die absoluut gewonnen dient te worden om een smadelijke afgang naar de derde klasse te vermijden.

Dinsdag 2 februari 2016
De actuele ratinglijst staat weer op de site. Stand 1 februari 2016. Grootste stijger dit keer is Fred van Randen. Fred stoomt weer op richting de 2000. Het grote aantal wedstrijden dat hij speelt lijkt vruchten af te werpen. Ook Joost van Hal is weer terug op het oude niveau en pakt er voor de tweede opeenvolgende keer ruim 30 punten bij en nadert ook de 2000 punten. Helaas zijn er ook weer wat dalers. Henk Pasterkamp moest de meeste punten inleveren, maar liefst 92. Hopelijk is hij zijn vormcrisis snel weer te boven. De lijst is te vinden links in het menu (interne competitie -> leden/ratinglijst) of gewoon meteen hier klikken.
Maandag 14 september 2015
Schaaksimultaan 21 september 2015
Maandag 21 september staat weer de schaaksimultaan in het kader van de harddraverij feestweek van Lisse op het programma. Traditiegetrouw kan men het opnemen tegen de clubkampioen van De Zwarte Pion van het afgelopen seizoen. Dit jaar wordt de simultaan door de kersverse en meervoudig clubkampioen Joost van Hal  gehouden. Een mooie gelegenheid voor niet leden om eens vrijblijvend kennis te maken met de Lissese schaakvereniging en natuurlijk ook voor leden om de kampioen een lastige avond te bezorgen.

Tijd: 19:00 (jeugd) 19:30 (volwassenen)
Prijs leden: € 2,-
Prijs niet leden: € 3,-
Adres: 't Poelhuys, Vivaldistraat Lisse

Organisator:

Wim Rosdorff en Adri Albregtse

0252-415829 / 0252-416786

rosponc@quicknet.nl


Inschrijven via voorinschrijving, Feestweeklisse.nl en in de zaal
Woensdag 6 mei 2015

Guus van Dijk blijft de sterkste


Op de nieuwe ratinglijst van mei 2015 blijft Guus van Dijk de op papier sterkste speler van De Zwarte Pion. Hoewel Guus 3 puntjes moest prijsgeven, staat hij met een score van 1940 punten ruim voor op de nummer 2 Joost van Hal (1904 punten).

Grootste stijger dit keer is Dave Ouwehand, maar liefst 74 punten wist hij aan zijn puntenkonto toe te voegen, mede dankzij een mooie overwinning op Marcel van Velzen. Grootste daler is Gert Rooijakkers, Gert moest 45 punten prijsgeven, vooral vanwege het matige optreden in de externe competitie. Waar hij vorig jaar nog topscoorder in het tweede team was, kwam hij dit jaar niet verder dan 2,5 uit 7.

De actuele ratinglijst staat in het menu onder interne competitie, of gewoon hier klikken.

Woensdag 6 mei 2015
Dubbel club succes voor Oegstgeest en De Zwarte Pion!

Dinsdag 7 april waren 8 schaakverenigingen te gast bij De Vrijpionnen in Voorhout. Deze van oorsprong jeugd-schaakclub heeft ook een kleine senioren-afdeling en waren bereid het Rapid-Bollenstreekgebeuren in 2015 te organiseren. En het was weer volle bak want in 4 poules (A t/m D) streden 16 teams van zes om de wisselbekers. Dit jaar waren er ook weer twee teams van Oegstgeest aangemeld. En dat het Oegstgeest menens was om de vorig jaar misgelopen beker weer terug te winnen was te zien aan de deelnemers van hun 1ste team. Maar liefst twee IM’s deden mee (Fred Slingerland en Nebosja Nikolic).


Poule A

In poule A streden de bekerhouder De Uil 1 uit Hillegom, Oegstgeest 1, De Vennep 1 en het pas gepromoveerde De Uil 2.

Oegstgeest 1 werd voor de vijfde keer, dus definitief, winnaar van de Sjaak Kamps wisseltrofee.


Poule A (de Sjaak Kamps – wisseltrofee)

1.Oegstgeest 13-6(14-4) Kampioen

2.De Uil 1 (Hillegom)3-4(11-7)

3.De Vennep 13-1(6-12) 

4.De Uil 2 (Hillegom)3-1(5-13) Degradeert


Poule B

In poule B kwamen de volgende teams aan de start. De Zwarte Pion 1 uit Lisse, Sassenheim 1, Daniel Noteboom 1 uit Noordwijk en De Vrijpionnen 1 van de organiserende club uit Voorhout.

In de eerste ronde ging De Zwarte Pion 1 tegen Sassenheim 1 stroef van start 3-3. Daniel Noteboom 1 deed het met 4½–1½ tegen de Vrijpionnen een stuk beter. Daarna kwam echter De Zwarte Pion 1 op stoom en achtereenvolgens werd eerst de Vrijpionnen met 4½-1½ aan de zegekar gebonden om tenslotte in de slotronde met 4-2 over Daniel Noteboom 1 te zegevieren. Het kampioenschap was een feit en terugkeer naar de hoofdgroep de beloning.

Daniel Noteboom 1 had in de tweede ronde gewonnen van Sassenheim 1 met maar liefst 5-1 maar door verlies in de slotronde van De Zwarte Pion werden ze geklopt op matchpunten (4 tegen 5). In de slotronde ging het tussen Sassenheim 1 en De Vrijpionnen 1 wie van de twee degradatie kon ontlopen. Sassenheim 1 was in het voordeel, ze hadden immers al een matchpunt vergaard in de eerste ronde tegen de Zwarte Pion. De Sassemers lieten echter niets aan het toeval over en versloegen in de slotronde De Vrijpionnen 1 die daardoor degradeerden naar poule C.

(Rob v.d. Aardweg en Tjerk Albregtse van de Zwarte Pion 1 wisten 3 uit 3 te scoren).


Poule B (de Anton van Pijpen wisseltrophee)

1

De Zwarte Pion 1 (Lisse)

3-5

(11½-6½)

Kampioen en promoveert

2

Daniel Noteboom 1 (Noordwijk)

3-4

(11½-6½)


3

Sassenheim 1

3-3

(7½-10½)

 

4

De Vrijpionnen 1 (Voorhout)

3-0

(5½-12½)

Degradeert


Poule C


In poule C waren de deelnemers: Oegstgeest 2, De Vennep 2, De Toren 1 uit Valkenburg en De Uil 3 uit Hillegom.
Hier liet het sterke Oegstgeest 2 er geen twijfel over bestaan wie het meeste aanspraak kon maken op de titel in deze groep.


Poule C (VVV-Lisse wisseltrophee)

1

Oegstgeest 2

3-6

(15-3)

Kampioen en promoveert

2

De Toren 1 (Valkenburg)

3-4

(8-10)


3

De Uil 3 (Hillegom)

3-2

(6-12)


4

De Vennep 2

3-0

(7-11)

Degradeert


Poule D


In poule D kwamen in het strijdperk: De Zwarte Pion 2 uit Lisse, De Uil 4 uit Hillegom, Sassenheim 2 en Daniel Noteboom 2 uit Noordwijk.
Hier was het De Zwarte Pion 2 die met ijzeren (schaak)hand regeerde. Met maar liefst 6-0 werd Sassenheim 2 verslagen en in de tweede ronde moest ook De Uil 4 er met 4½–1½ aan geloven. Om af te sluiten met 5-1 tegen Daniel Noteboom 2 en een score van 6 matchpunten en maar liefst 15½ bordpunt (van de te behalen 18). Tel uit je winst.

(Hofleverancier van de topscoorders (3 uit 3) werd De Zwarte Pion 2 met Dennis Bouwmeester, Marcel van Velzen, Wayne Welch en Gert Rooijakkers).


Poule D (Van Gerven de Jong wisseltrophee)

1

De Zwarte Pion 2 (Lisse)

3-6

(15½-2½)

Kampioen en promoveert

2

De Uil 4 (Hillegom)

3-4

(10½-7½)


3

Sassenheim 2

3-2

(4½-13½)

 

4

Daniel Noteboom 2 (Noordwijk)

3-0

((5½-12½)


Woensdag 6 mei 2015

Externe Competitie ten einde


Er is weer een competitieseizoen ten einde. De kampioen van de LeiSB (promotieklasse) was al langer bekend: Leiderdorp gefeliciteerd!  De bekerkampioen is inmiddels ook bekend: LSG gefeliciteerd!
Nu ook de laatste ronde van de KNSB competitie is geweest kan ook de eindafrekening gemaakt worden voor promotie en degradatie. Doordat Voorschoten 2 de laatste twee wedstrijden won en de andere uitslagen goed vielen zijn zij ternauwernood ontsnapt aan degradatie. Zo heeft het team toch nog laten zien waarom zij vorig jaar een tweede promotieplek voor de LeiSB binnen wisten te slepen, maar ook betekent dit dat er maar 1 team degradeert uit de KNSB-competitie (LSG 4). Dit betekent dat in alle klassen de nummer 7 zich nu handhaaft! Aldus een aangename verrassing voor AAS 2, Inter Nos 1, Philidor 5 en Daniel Noteboom 2, zij degraderen nu dus niet.

Klasse Kampioen Promovendus Degradant
Promotieklasse Leiderdorp 1 LSG 5 De Zwarte Pion 1
1e Klasse ASC 2 Philidor 3 De Zwarte Pion 2
2e Klasse Leithen 2 Leiderdorp 2 Bodegraven 1
3e Klasse LSG 7 Leiderdorp 3 Reynaerde 2
4e Klasse Stormpionnen 1 ASC 3 -
Recreatieklasse Philidor 6 -  
Beker LSG - -
Woensdag 8 april 2015

De actuele ratinglijst staat weer op deze website. Een beetje aan de late kant. De nieuwe zit er al weer aan te komen (01-05-2015). Grootste stijger is deze keer Willem Brederode, Willems grootste hobby is het oplossen van schaakpuzzels en dat lijkt zijn vruchten af te werpen, maar liefst 56 punten is hij sterker geworden. Een dramatisch Tata Steel Toernooi kost Fred van Randen deze keer maar liefst 84 punten en is daarmee de grootste daler. De ratinglijst is te vinden links in het menu onder Interne competitie, of natuurlijk gewoon hier klikken.

Woensdag 4 februari 2015

Het eerste team bijt van zich af


Na drie opeenvolgende nederlagen is De Zwarte Pion er eindelijk in geslaagd de matchpunten mee naar huis te nemen. Dat werd hoog tijd, want er zijn nog maar drie wedstrijden te gaan en het degradatiespook is nog niet uit het zicht.

Hoewel de promotie in het afgelopen seizoen naar de hoogste klasse een zwaar jaar zou inluiden, hebben we deze onaangename positie mede te danken aan een gemis aan koelbloedigheid in het laatste uur.

Op de overwinning in Voorschoten, tegen hun derde team, viel weinig af te dingen. Johan blies zijn tegenstander al na drie kwartier van het bord en zette daarmee de toon. Er volgden in de loop van de avond nog overwinningen van Tjerk, Joost en Fred. In de tijdnoodfase stelde Guus de zege veilig in een eindspel waar maar liefst driemaal een pion tot dame promoveerde.

Gegeven het feit dat tussen de drie nederlagen er weer twee weggevertjes zaten, moet geconstateerd worden dat dit euvel nog niet verholpen is. Komende wedstrijd zal cruciaal zijn in de kans op overleven in de promotieklasse.

Maandag 1 december 2014
DZP 2 blijft verrassen!
 
Na het sterke optreden tegen LSG 6 stond voor het tweede team de verrassende koploper Internos 1 uit Boskoop op het programma. Ondanks de 1 - 0 achterstand waarmee het tweede team aan de wedstrijd begon (Hans v/d Pol had zijn wedstrijd vooruit gespeeld en verloren) en ondanks het feit dat er tegen de koploper na twee ronden moest worden gespeeld, zat de moed er goed in. Twee jaar geleden werd deze tegenstander door ons tweede immers met maar liefst 7 - 1 verslagen. Het zelfvertrouwen betaalde zich binnen de korste keren uit. René Boudewijns had voordat de spelers hun eerste kop koffie op hadden de stand al weer gelijk getrokken. Zijn tegenstander hamerde vrijwel a tempo alle zetten op het bord en had voor zijn ca. 23 zetten slechts 4 minuten bedenktijd gebruikt. René liet zich niet intimideren en sloeg genadeloos toe zodra het kon. Een mooie meevaller en de andere spelers gingen er eens goed voor zitten. Geen van onze spelers kwam in de problemen en naarmate de tijd vorderde kwamen op alle borden voordelige stellingen tot stand. Deze werden mooi in winst omgezet door Willem Rosdorff en Piet van de Griendt. Marcel van Velzen schoof zijn partij eenvoudig naar remise met de zwarte stukken evenals Marcel Bolhuys met de witte stukken en zo was de stand  van een 1 - 0 achterstand omgebogen in een 4-2 voorsprong. Met deze wetenschap bood Gert Rooijakkers zijn tegenstander remise aan. Die kon dat niet weigeren met een slechte stelling en pion achterstand. De overwinning was binnen. Henk Pasterkamp verprutste nog een gewonnen stelling met een pion meer, maar ook dat mocht de pret niet drukken want ook hier was een remise het resultaat. Uiteindelijk een solide 5 - 3 overwinning tegen wederom een sterke tegenstander.
Voor dit jaar zit de externe competitie voor het tweede team erop. Op 8 januari 2015 wordt de competitie voortgezet. Dan tegen titelkandidaat ASC 2 uit Alphen aan den Rijn. Misschien is een gelijk spel al genoeg om lijfsbehoud in de eerste klasse veilig te stellen. Maar de eerste klasse kent een grillig verloop. Wederom een verrassing en DZP 2 nestelt zich definitief in de hoogste regionen van de eerste klasse en zou dan stiekem aan promotie kunnen denken.
Donderdag 27 november 2014
Nieuwe Ratinglijst
De actuele ratinglijst staat weer op de site (stand 1 nov. 2014). Grootste stijger is wederom Leendert van Doorn. Wist leendert op de vorige lijst 51 punten te klimmen, dit keer kan Leendert 34 punten aan zijn speelsterkte toevoegen. Grootste dalers zijn Fred van Randen en Wayne Welch. Wayne verliest 32 punten. Fred moet 31 punten inleveren en ook zijn eerste plaats op de ranglijst aan Guus van Dijk laten. Fred is de interne competitie echter goed begonnen en zal dus op de nieuwe lijst van 1 februari 2015 ongetwijfeld weer de nodige punten goed maken. De lijst staat in het menu onder info -> leden/ratinglijst, of gewoon hier klikken.
Dinsdag 25 november 2014

DZP 2 weet te verrassen

 

Na de teleurstellende nederlaag tegen SV Reynearde, stond in de tweede ronde  van de eerste klasse het zesde team van LSG uit Leiden op het programma.  Dit team werd nog sterker ingeschat dan Reynaerde aangezien LSG vorig seizoen nog in de promotieklasse speelde. Wederom met twee invallers beloofde het dus weer een zware avond te worden. Maar nadat het tweede team afgelopen seizoen van de tweede naar de eerste klasse in gepromoveerd zullen er dit seizoen geen makkies bij zitten. Iedere wedstrijd zal er tot het bittere eind gestreden moeten worden en zullen we weinig punten cadeau krijgen. Invallers Adri Albregtse en Bart Ruigrok gaven geen krimp en wisten hun partijen moeiteloos remise te houden. Voor Adri had er misschien zelfs nog meer ingezeten. Op de drie topborden ging het zowaar nog beter. Marcel van Velzen, Wim Rosdorff en René Boudewijns wisten alle drie hun partij in winst om te zetten.  Een oerdegelijke 5 - 3 overwinning voor het tweede waar niets op viel af te dingen was een feit. Alleen Piet van de Griendt moest zich gewonnen geven, verder speelden ook Hans van de Pol en Gert Rooijakkers remise.

AS Donderdag staat de verrassende koploper Internos 1 uit Boskoop op het programma voor DZP 2. In 2012 werd deze tegenstander nog met 7 – 1 verslagen. Mocht het tweede wederom boven zich zelf uit weten te stijgen, dan belooft het nog een uitermate leuk seizoen te worden en is lijfsbehoud in de eerste klasse misschien al veilig gesteld.

Maandag 10 november 2014

Eerste team DZP laat de punten liggen

 

Het vlaggeschip van De Zwarte Pion is de bondscompetitie begonnen met een nederlaag. Dat het pas gepromoveerde team het tegen het op papier sterkere AAS 2 niet gemakkelijk zou krijgen, was enigszins te verwachten. Bovendien waren twee spelers niet beschikbaar, waardoor een beroep moest worden gedaan op de invallers. 

Het begon allemaal voortvarend. Aan het eerste bord vergaloppeerde de AAS-speler zich letterlijk en figuurlijk, waardoor Guus met drie krachtige paardensprongen het pleit beslechtte.

Het verloop aan de overige borden gaf reden tot optimisme. Totdat geheel onverwacht Wayne een vrijwel totaal gewonnen stelling in één klap om zeep hielp. Een venijnig maar doorzichtig trucje van de tegenpartij werd over het hoofd gezien en Wayne kon direct opgeven. 

Na nog drie remises van Joost, Rob en Gert (die in een moeilijke stelling knap overeind wist te blijven), kwam het op de laatste drie partijen aan.

Fred had een lastige stelling weten om te buigen naar een vrijwel zekere remise. De domper was daarom des te groter, toen Fred geheel onverwacht zijn toren van de a-lijn haalde. Een ernstige miscalculatie, na de subtiele zet van zijn opponent kon Fred meteen opgeven. 

Het was nu aan Willem en Tjerk om er nog minimaal 1½ punt uit te slepen, om ten minste nog gelijk te komen met AAS.

Bij Willem leken de kansen voortdurend te keren, maar uiteindelijk bleek hij toch de koelbloedigste.

Tjerk had de moeilijke taak een mindere en gecompliceerde stelling minimaal remise te houden. In lichte tijdnood van beide partijen trok AAS aan het langste eind. 

Een teleurstellende nederlaag van 3½-4½. Evenals het vorige seizoen tegen dezelfde tegenstander heeft het eerste team de punten cadeau gegeven.

Maandag 20 oktober 2014
De Zwarte Pion 2 - ASC 2 verplaatst
 
De externe wedstrijd van De Zwarte Pion 2 tegen ASC 2 is verplaatst van 18 december 2014 naar 8 januari 2015. Op 18 december sluiten we het jaar af met ons oliebollentoernooi. Het verzoek De Zwarte Pion aan de LSB en ASC om de wedstrijd naar een andere datum te verplaatsen werd gehonoreerd. De datum is in de agenda's aangepast.
Woensdag 15 oktober 2014

Stefan in Chicago

 
Oud Zwarte Pion lid Stefan Lehmann heeft weer van zich laten horen uit de Verenigde Staten, ook daar wordt door hem natuurlijk volop geschaakt. Lees hier verder over zijn laatste schaakavonturen:
           
De Midwest Class Championships is een vrij groot toernooi (250 deelnemers) dat in 5 ratingsgroepen wordt gespeeld. Het toernooi had 2 mogelijkheden om te spelen: 5 ronden over 3 dagen met 110 minuten voor de eerste 40 zetten en dan 30 minuten of 5 ronden in 2 dagen waarbij de eerste 2 ronden met 60 mintuten per persoon worden gespeeld. Vanaf ronde 3 werden de 3-daagse en 2-daagse sectie bij elkaar gegooid. Bovendien kreeg je ook nog 10 sec "delay" per zet, die tijd krijg je echter niet bij je tijd opgeteld maar je klok blijft 10 sec stil staan. 
Aangezien ik vrijdagavond geen tijd had, deed ik aan de 1700-2100 groep mee in plaats van de open. Daarbij kwam dat ik 3 weken geleden in Madison (Wisconsin) een toernooi had gespeeld waar ik ~100 ratingspunten had verloren doordat ik winnende stellingen zelfs nog wist te verliezen en het dus relatief rustig aan wilde doen.

Was uiteindelijk een raar toernooi waarin ik mijn wit partijen makkelijk won en al mijn zwart partijen om zeep hielp. Score ondermaats met 2 uit 5, maar alle partijen waren leuk of interessant en zeker niet kansloos. Echter was ik tactisch dat weekend niet al te scherp. Tijd voor extra training?
De 1e partij was een erg interessante opening waarbij wit zijn 2 lopers gaf voor de 2 paarden. Juist toen ik dacht dat ik beter kwam te staan, zag ik een tactiek niet. Slecht en dus een slechte start. 2e partij was een Spaanse afruilvariant waarin de tegenstander niet begreep waar het om ging, niks op aan te merken van mijn kant behalve dat ik ook daar Lxh6 heb gemist. Dat geeft wel aan hoe het dat weekend ging. Partij nummer 3 ging eerst gelijk op met een leuke stelling door tegenovergestelde rokades. Was uiteindelijk de eerste die blunderde en had (mocht ik scherp geweest zijn) zelfs de partij nog kunnen keren. Maar uiteindelijk had ik geen wit en mocht ik dus niet winnen.... Ook nog een leuke aanvalspartij, waar weliswaar de tegenstander zichzelf de das om deed maar dat mag de pret niet drukken. De 5e partij ging tot zet 20 gelijk op, had zelfs een klein plusje tot ik besloot om een "pion te winnen" en daarbij een tussenzetje miste en een stuk verloor en mocht opgeven.

Al met al gemengde gevoelens over dit toernooi. Opening ging goed en dat is wel eens anders maar juist waar het tactisch eigenlijk altijd goed gaat ging het nu fout. Er komen nog meer toernooien.

Donderdag 9 oktober 2014
Slechte start DZP 2 in de eerste klasse
 
Het tweede team is het nieuwe seizoen slecht begonnen. Tegenstander SV Reynaerde (voorheen Rijnwoude) uit Koudekerk werd vooraf als één van de degradatiekandidaten beschouwd. Vorig seizoen kwam dit team net als het tweede van De Zwarte Pion uit in de tweede klasse en werd onfortuinlijk van verloren. Beide teams promoveerden naar de eerste klasse en dus werd er stiekem aan een revanche gedacht ondanks het feit dat we weer eens sterk verzwakt in Koudekerk moesten aantreden. Wederom niet in de sterkste opstelling door de nodige afzeggingen en zelfs een invaller moest het laten afweten. Het plotseling intredende herfstweer had Adri meteen te pakken en moest met een fikse griep helaas verstek laten gaan. De invallers waren helaas op en zo begonnen we met volle moed met een 1,5 - 0,5 achterstand aan de wedstrijd. Hans had zijn westrijd al vooruit gespeeld en een goede remise gescoord.
Reynaerde lijkt ieder jaar echter sterker te worden. Op geen van de borden zaten de spelers lekker in de partij, uitgezonderd Marcel Bolhuis die op bord 1 als enige zijn partij knap in winst om wist te zetten. Verder wisten alleen Henk Pasterkamp en René Boudewijns hun partijen remise te houden. De resterende partijen gingen verloren met een 5,5 - 2,5 nederlaag als eindresultaat.
Met een wedstrijd die eigenlijk gewonnen had moeten worden voor lijfsbehoud in de eerste klasse beloofd het een loodzwaar jaar te worden voor De Zwarte Pion 2. De sterkere tegenstanders moeten nog komen en zullen alleen in de sterkst mogelijke opstelling op een verassing kunnen worden getrakteerd.
 
Maandag 29 september 2014
Agenda Seizoen 2014/2015
De complete agenda voor het komende seizoen staat eindelijk op de site. Te vinden links in het menu onder Info -> Agenda. Je kan ook op de agenda hier links klikken. In de agenda staat de complete indeling voor de interne competitie inclusief de rapid competitie. Ook de indeling voor de twee externe teams is natuurlijk in de agenda terug te vinden. De Zwarte Pion speelt dit seizoen met het eerste team in de Promotieklasse. Het tweede team speelt dit jaar in de eerste klasse. De eerstvolgende speeldata staan ook op de thuispagina.
Woensdag 10 september 2014

Schaaksimultaan 2014
Maandag 22 september staat weer de schaaksimultaan in het kader van de harddraverij feestweek van Lisse op het programma. Traditiegetrouw kan men het opnemen tegen de clubkampioen van De Zwarte Pion van het afgelopen seizoen. Dit jaar wordt de simultaan wederom door Guus van Dijk gehouden. Een mooie gelegenheid voor niet leden om eens vrijblijvend kennis te maken met de Lissese schaakvereniging en natuurlijk ook voor leden om de kampioen een lastige avond te bezorgen. 
 
(Foto: Oud wereldkampioen Jose Raul Capablanca 1888-1942
geeft een simultaan)                         
 
Datum:

23 september 2013

Aanvang:

jeugd t/m 16 jaar 19.00 uur (tot ± 22.00 uur)
senioren 19.30 uur

Plaats:

‘t Poelhuys - Vivaldistraat

Leiding:

Wim Rosdorff (tel. 415829) en Tjerk Albregtse (tel. 06-83258932)

Toegang:

€ 3,00 per persoon (leden HDV € 2,00)

Aanmelden:

Via voorinschrijving of feestweeklisse.nl of aan de zaal.

Woensdag 27 augustus 2014

Promotie voor het eerste en tweede team!

 
Vanuit de KNSB-competitie was er het afgelopen seizoen goed nieuws voor de LeiSB. Twee stuks goed nieuws zelfs:

Allereerst is er geen enkel team gedegradeerd vanuit de 3e Klasse KNSB naar onze promotieklasse. Uiteraard wordt dit steeds makkelijker als er minder Leidse teams uitkomen in deze klasse, maar toch!
Het gevolg is dat artikel 8, lid f van het LeiSB Competitiereglement in werking treedt om te voorkomen dat de promotieklasse uit 7 teams zou gaan bestaan. Concreet betekent dit dat er over de hele linie versterkte promotie plaats vindt.
Als gevolg hiervan promoveert De Zwarte Pion 1 naar de Promotieklasse, promoveert De Zwarte Pion 2 naar de 1e Klasse en promoveren Philidor 5 en 6 respectievelijk naar de 2e en 3e Klasse.

Tevens heeft de LeiSB-kampioen van vorig jaar - Voorschoten 2 - het heel goed gedaan in de 3e Klasse, zij wisten maar liefst 10 matchpunten te verzamelen en werden daar mee de 2e beste promovendus van het afgelopen seizoen. Dit betekent in principe dat de Leidse Schaakbond volgend jaar een 2e promotieplek heeft vanuit de Promotieklasse naar de 3e Klasse KNSB!
Al met al dus goed nieuws na een aantal magere jaren, waarin de Leidse Schaakbond juist een paar keer een extra degradant had.

 

 • Promotieklasse:
  • Promotie: LSG 4
  • Degradatie: Oegstgeest 3, LSG 6
 • 1e Klasse:
  • Promotie: Leithen 1, AAS 2, De Zwarte Pion 1
  • Degradatie: Bodegraven 1, Sassenheim 1
 • 2e Klasse:
  • Promotie: Utile Dulci 1, Rijnwoude 1, De Zwarte Pion 2
  • Degradatie: Leithen 2, Leiderdorp 2
 • 3e Klasse:
  • Promotie: Daniël Noteboom 1, Oegstgeest 4, Philidor 5
  • Degradatie: Voorschoten 4, Daniël Noteboom 2
 • 4e Klasse A:
  • Promotie: OEW 1, Philidor 6
 • 4e Klasse B:
  • Promotie: Rijnwoude 2
Donderdag 21 augustus 2014
Guus van Dijk kampioen 2014

Guus van Dijk heeft zijn titel geprolongeerd en is schaakkampioen van Lisse. Net als vorig seizoen ging het ook deze keer niet van een leien dakje. Ook dit jaar werd het kampioenschap pas in de allerlaatste ronde beslist. Deze keer stak Dennis Bouwmeester hem in de laatste ronde de helpende hand toe. Dennis verprutste een gewonnen stelling. Guus greep deze mogelijkheid met beide handen aan om zo het kampioenschap veilig te stellen.

De eerste keizerronde startte op 5 september 2014. We hadden toen geen enkel vermoeden dat onze competitie overschaduwd zou worden door het overlijden van Rien Quakkelaar op 7 april. Op 3 april werd Rien getroffen door een hartaanval tijdens de externe wedtrijd van het tweede team tegen Valkenburg. Er werd besloten de zesde plek van Rien in de A groep niet in te laten vullen door iemand anders.

Het kampioenschap in de B groep werd veroverd door Piet van de Griendt, op de voet gevolgd door Gert Rooijakkers. Henk Pasterkamp werd overtuigend kampioen van de C groep, waarbij hij ook vele spelers uit de B groep achter zich wist te laten.

Guus krijgt uit handen van voorzitter

Marcel van Velzen de beker overhandigd.
                                         Piet van de Griendt kampioen

                                         B Groep seizoen 2013/2014

Maandag 18 augustus 2014
Nieuwe Ratinglijst
De nieuwe ratinglijst staat op de website (stand 1 augustus 2014). Op deze lijst twee nieuwe namen. Bart Ruigrok is met stip binnengekomen op plaats 18 met een rating van 1525. Ook Frans van Leeuwen heeft nu een schaakrating en staat op plaats 22. Fred van Randen voert nog steeds de ratinglijst aan met 1960 punten, ondanks de 36 punten die hij moest inleveren. Grootste stijgers zijn deze keer Rob van den Aardweg met 50 punten winst en Leendert van Doorn met 51 punten winst. Grootste daler is Tjerk Albregtse hij moest deze keer helaas 53 punten inleveren sinds februari 2014. De ratinglijst is terug te vinden in het menu onder info. Of gewoon hier klikken.
Donderdag 14 augustus 2014
Joost van Hal prolongeert rapid titel
Het is al weer een aantal maanden geleden, maar Joost van Hal is de nieuwe rapid kampioen van De Zwarte Pion. Vorig seizoen moest Joost Stefan Lehmann nog voor zich dulden, dit jaar kon hij bij afwezigheid van Stefan door zijn verblijf in de verenigde staten de titel weer in de wacht slepen. In de finaleronde met verder Guus van Dijk, Fred van Randen en Wim Rosdorff bleek Joost het schaken met versneld tempo het beste te beheersen. 
Met een nieuwe puntentelling begonnen we op 24 oktober aan de vier ronden die moesten leiden naar een nieuwe kampioen. Twintig deelnemers gooiden zich in de strijd. Groepswinnaars kregen tijdelijk twee extra bonuspunten om snel te promoveren. De laatse ronde waren er 16 deelnemers. Joost wist alle partijen in groep 1 naar zijn hand te zetten. De flessen troostwijn werden verdeeld onder Dennis Bouwmeester, Rob van de Aardweg en Gert Rooijakkers. Rien behaalde de eerste plaats in groep 4. Helaas de laatste prestatie die hij bij de club leverde.
Maandag 12 mei 2014

42eVierkamptoernooi

Vrijdag 30 en zaterdag 31 mei wordt in De Hoeksteen voor de 42e keer het Vierkamptoernooi van schaakclub De Uil gehouden. Zie de flyer voor de volledige aankondiging en het inschrijfformulier. Voorlopige deelnemers »
Maandag 28 april 2014

In memoriam

 
Rien Quakkelaar

Hij was slechts vijf jaar lid van De Zwarte Pion, maar werd alom gerespecteerd vanwege zijn niet-aflatende inzet en enthousiasme voor het schaken, ondanks zijn hoge leeftijd. Op 7 april overleed Rien Quakkelaar, na een kort ziekbed aan een hartfalen, op 90-jarige leeftijd.

Na een verhuizing vanuit het oostelijk deel van Nederland naar Lisse, meldde hij zich aan bij De Zwarte Pion om na enkele schaakloze jaren de sport weer op te pakken. Daarvoor was hij vrijwel zijn hele leven actief in het schaken, en niet zonder succes. Meerdere malen werd hij regionaal kampioen, en in de jaren zestig van de vorige eeuw bereikte hij de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap. In die tijd behoorde hij tot de subtop van Nederland. Zo wist Rien op jonge leeftijd in 1946 oud wereldkampioen Max Euwe in een simultaanpartij te verslaan. Ook speelde Rien tegen een ander oud wereldkampioen, Michail Botwinnik, een partij die hij helaas verloor.

In de clubcompetitie van De Zwarte Pion moest hij eerst nog even zijn draai vinden, maar wist zich na het eerste jaar steeds te plaatsen voor de kampioensfinale.  Voor iedereen was hij een gevreesd tegenstander, en met name in het eindspel voelde hij zich als een vis in het water.  Vermoeidheid in het vierde uur leek geen vat op hem te krijgen, ondanks zijn hoge leeftijd.

Altijd goed gemutst en vaak nog grapjes makend verscheen hij op de clubavond. Hij versaagde bijna nooit, op een enkele strenge winterperiode na. Met zijn schaaktechniek zat het meestal wel goed, maar hij was wel een beetje bevreesd voor blunders. Met belangstelling volgde hij de partijen van de concurrentie, en als de tijd het toeliet ging hij graag nog even de partij analyseren. Een nederlaag vatte hij altijd sportief op en gaf hem juist inspiratie om het de volgende keer beter te doen.

De bondswedstrijd tegen Valkenburg zou zijn laatste officiële wedstrijd worden. Tijdens de partij kreeg hij een hartstilstand. Door snelle en adequate hulp ter plekke heeft hij dit in eerste instantie goed doorstaan. De volgende dag in het ziekenhuis was hij goed te spreken, en liet blijken dat hij veel zin had in de komende finale voor het clubkampioenschap. Twee dagen later liet het hart hem helaas opnieuw in de steek.

Een enthousiast schaker en een zeer aimabel mens is heengegaan.
Maandag 7 april 2014
Quint de Jong op dreef
 
Bij de Grand Prix van AAS heeft Quint de Jong de eerste plaats behaald in groep 10. Een prima prestatie van het jongste lid en aanstormend talent van De Zwarte Pion.
Quinten Salomons (Schaakvereniging Leiderdorp) wist met 5 punten de eerste plaats in Groep 1 te veroveren en zo deze Grand Prix op zijn naam te schrijven. Lucas Schädler bezette de tweede plaats met 4,5 punt. De derde plek was voor Bauke Schenkelaars.
Alle uitslagen van deze editie zijn hier te vinden.
Maandag 7 april 2014
Stefan in Chicago

Het schaakleven in Chicago en omstreken is echt heel anders dan in Europa. Ten eerste mag je per toernooi rustig 100+ dollar inschrijfgeld betalen; plots wordt schaken een dure hobby, al is het prijzengeld dan ook stukken hoger. Ten tweede mag (lees moet) je dan ook nog je eigen stukken, bord en klok meebrengen zodat je überhaupt kunt spelen. Dit blijft echt raar, zeker omdat sommige scheidsrechters dan ook nog zeggen dat ze bepaalde klokken niet kennen mochten er problemen zijn en dat je dat zelf moet kunnen het is tenslotte jouw klok. Rare wereld. En het laatste frappante is dat ze hier meestal niet met increment maar met delay spelen, wat betekent dat je per zet een bepaalde tijd krijgt dat je klok niet loopt echter als je eerder zet zijn die seconden weg ipv dat je ze erbij krijgt (zoals bij increment). Maar dat went wel.

Groeten uit Chicago, waar nu eindelijk na een erg koude en lange winter de zon doorbreekt.