Joost van Hal

Kampioen seizoen 2010/2011

Dinsdag 29 Maart 2011

 

Voor iedereen die ook graag over schaken leest en bovendien zijn spel wil verbeteren, heb ik weer een leuke link toegevoegd. Dit keer een leuk schaakblog van grootmeester Nigel Davies. De moeite waard om deze site te bookmarken. Nigel Davies is voor sommige van ons al bekend vanwege zijn bijzonder instructieve en onderhoudende trainings DVD's. Het blog is te vinden onder het menu links, of je kan natuurlijk ook hier klikken.

Dinsdag 29 Maart 2011

 

 

        Rapid Kampioenschap van de Bollenstreek

 
Op dinsdagavond 26 april 2010 wordt het Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek
gehouden. Ter ere van het 75-jarig bestaan van Schaakclub Daniël Noteboom vindt dit 
toernooi dit jaar plaats in Noordwijk:
 
 
Speellokaal:
 
 
De Vinkenhof
 
Achterzeeweg 1
 
2201 EM  Noordwijk
 
tel. 071 – 3617479
Aanwezig:
19:45 uur (kwart voor acht)
Aanvang:
20:00
 
Er worden deze avond in 4 poules van 4 teams á 6 personen, 3 Rapidwedstrijden 
gespeeld 25 min., p.p.p.p. 
 
Poule A
 
Poule B
 
Poule  C
 
Poule D
Oegstgeest 1
 
De Zwarte Pion 2
 
Daniël Noteboom 1
 
Daniël Noteboom 2
Oegstgeest 2
 
De Uil 2
 
De Toren 1
 
De Uil 4
De Zwarte Pion 1
 
De Vennep 1
 
De Vennep 2
 
Sassenheim 1
De Uil 1
 
De Uil 3
 
De Vrijpionnen 1
 
Sassenheim 2

 

 

 

Zondag 13 Februari 2011

 

Grappige Schaakvideo

Zaterdag 12 Februari 2011

 

Alle competities, zowel intern als extern zijn bijgewerkt op de site. Het eerste team van De Zwarte Pion speelde afgelopen dinsdag 8 maart verdienstelijk gelijk tegen titelkandidaat Leithen 1. Aangezien de wedstrijd ervoor onnodig werd verloren tegen LSG 5 (uitgebreid verslag hier klikken), was dat natuurlijk wel een opsteker.

Ook het tweede team van De Zwarte Pion speelde tegen Leithen. Tegen Leithen 2 werd echter kansloos verloren, door deze nederlaag kunnen de titelaspiraties weer een jaartje de ijskast in. De afstand met de nr. 1 is te groot geworden en Leithen zal met Utile Dulci uit Roelofarendsveen strijden om het kampioenschap en promotie naar de eerste klasse.

Het derde team van De Zwarte Pion is goed op dreef. Onder aanvoering van ons nieuwe lid Marcel Bolhuis op bord 1 werd Philidor 6 uit Leiden slechts een half puntje gegund. De einduitslag van 5,5 tegen 0,5 was alweer de derde overwinning achter elkaar en het derde staat ongeslagen aan kop en lijkt af te stevenen op een kleine sensatie.  

 

Woensdag 26 Januari 2011

 

Tweemaster wint Basisschoolschaaktoernooi Lisse

Spingende paarden, avontuurlijk dames, schuilende koningen en promoverende pionnen. Er was woensdag 19 januari weer een hoop op de schaakborden te beleven tijdens het jaarlijkse basisschoolschaaktoernooi. Gedurende 6e rondes maakten de leerlingen, spelend in team van 4, met elkaar uit welk team zich tot kampioen van Lisse mocht kronen.

Na 5 rondes stonden de teams van de Klarinet en Tweemaster op een gedeelde eerste plaats. De onderlinge wedstrijd in de laatste ronde moest de beslissing brengen. Deze wedstrijd werd met 4-0 duidelijk door de Tweemaster gewonnen.

 

    Eindstand:

 

     Tweemaster I (20 pt)

Klarinet I (16 pt)

   Klarinet III (13 pt)

Vrijdag 29 november 2010

 

Het eerste team van Zwarte Pion kende een uitstekende start van het nieuwe seizoen. Na het kampioenschap van vorig seizoen in de eerste klasse van de Leidse Schaakbond en promotie naar de promotieklasse werd in deze klasse meteen een visitekaartje afgegeven. Het sterk geachte en jonge team van Leiderdorp 2 werd met   5 - 3 naar huis gestuurd. Alle uitslagen van de eerste ronde, ranglijst en persoonlijke score's zijn te vinden onder volgende link.

 

 

Dinsdag 12 Oktober 2010

 

Speelschema in de externe competitie voor de Leidse Schaakbond voor het eerste, tweede en derde team van De Zwarte Pion, staan vanaf vandaag op de website. Ga naar externe competitie en klik op het betreffende team.

Woensdag 22 September 2010

Gisteren is in Khanty-Mansiyst (Siberie) de schaakolympiade van start gegaan. De Nederlandse mannen hebben in de eerste ronde met 3-1 gewonnen van de Dominicaanse Republiek. Jan Smeets verloor op bord 1 van Munoz Lisandro. Dat was een flinke tegenvaller voor teamcaptain Loek van Wely die vooraf van een 4-0 overwinning was uitgegaan. De dames deden het beter, zij versloegen na verwachting Botswana met 4-0. Een uitgebreide voorbeschouwing vind je op Schaaksite.nl of klik hier. De officiele website vind je hier. Als je de partijen live wilt volgen kan ook direkt hier heen. En wie er geen genoeg van kan krijgen, kan hier nog alle resultaten, scores, ranglijsten, persoonlijke scores etc etc nalezen.

Dinsdag 07 September 2010

 

De KNSB bestaat uit 534 reguliere verenigingen. Mocht je willen weten hoe al die schaakclubs zo aan hun naam komen, is hier een leuk artikel daarover te lezen.

 

Dinsdag 07 September 2010

 

Vanaf zaterdag 25 September gaan de Grand-Prix toernooien voor de jeugd weer van start. Het eerste Grand Prix toernooi word georganiseerd door Schaakvereniging Leiderdorp. Voor meer informatie kun je hier klikken.

 

Dinsdag 07 September 2010

 

Sinds vandaag is de nieuwe KNSB Ratinglijst van De Zwarte Pion leden op de site te vinden. Ga naar Info -> Ratinglijst of klik hier.

 

Dinsdag 07 September 2010

 

'Tijdens de RAW World Chess Challenge kun je samen met de rest van de wereld proberen Magnus Carlsen te verslaan. Drie schaakgrootmeesters, Maxime Vachier-Lagrave uit Frankrijk, Hikaru Nakamura uit Amerika en Judit Polgar uit Hongarije, zullen elke keer een zet suggereren en het publiek kan online stemmen welke zet gedaan moet worden. De Amerikaanse schaakgrootmeester Maurice Ashley geeft live commentaar. www.g-star.com/rawchess'

 

Donderdag 02 September 2010

 

Vandaag is de start van het nieuwe schaakseizoen. Om weer een beetje in vorm te komen en de schaaktechniek naar een hoger peil te brengen, is er vanaf vandaag een nieuwe rubriek te vinden op de website: schaakpuzzels. In het menu links te vinden onder Schaakles. De schaakpuzzels van de Canadese Schaakgrootmeester Bill Evans zullen vanaf vandaag met grote regelmaat verschijnen. Om het niet al te makkelijk te maken verschijnt de oplossing altijd een paar dagen later.

 

Woensdag 25 Augustus 2010

 

Nederlandse vrouwen met Peng en Lanchava naar Siberie.

Nederland zal tijdens de olympiade in Khanty-Manyisk (19 september-4 oktober) bij de vrouwen vertegenwoordigd worden door Nederlands kampioene Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Marlies Bensdorp, Lisa Schut en Arlette van Weersel. 

 

Woensdag 25 Augustus 2010
 

Van Wely voert olympiadeploeg aan

De Nederlandse mannenploeg tijdens de olympiade in Khanty-Manyisk (19 september-4 oktober) in Rusland bestaat uit Loek van Wely, Jan Smeets, Erwin l'Ami, Anish Giri en Daniel Stellwagen. De ploeg wordt geleid door bondscoach Vladimir Chuchelov. De samenstelling van de vrouwenploeg is nog niet bekend. De website van de schaakbond sprak kort met directeur sportief Jeroen Bosch over de teamsamenstelling.

Donderdag 17 juni 2010

 

 

Joost van Hal clubkampioen seizoen 2009/2010 

Joost van Hal is clubkampioen van Lisse geworden. Joost hoefde dit seizoen slechts 2 verliespartijen in de interne competie in zijn notatieboekje te noteren.

In de laatste ronde van de play offs kon Stefan Lehmann niet de benodigde overwinning behalen om het kampioenschap voor zich op te kunnen eisen en moest tegen Joost in een remise berusten. Het delen van het punt was voor Joost voldoende om voor de vierde keer kampioen van De Zwarte Pion te worden.

In groep B wist Wim Rosdorff op overtuigende wijze de eerste plaats veilig te stellen. Met een overwinning tegen hekkesluiter Wil Tamis liet hij alle concurenten in de B groep ver achter zich.

De eerste plaats in de eindrangschikking van de C groep ging naar Gert Rooijakkers.

Woensdag 26 mei 2010 

 

Anand blijft wereldkampioen

Anand blijft wereldkampioen! In een werkelijk fantastisch gespeelde partij overmeesterde hij, met de zwarte stukken nog wel, zijn uitdager Topalov. De twaalfde en laatste partij bleek ook de beslissende partij van de match om het wereldkampioenschap: voor het eerst werd er een partij met zwart gewonnen, namelijk door Anand, die hiermee zijn titel wist te behouden. Voor deze partij had de Indier het damegambiet klaarliggen, en dit bleek een goede keuze, want uit de opening kreeg hij een stelling met een dynamisch evenwicht. Topalov ontweek een remise door een zetherhaling en nam daarna als bizarre winstpoging een pionoffer aan. Het gevolg was echter dat zijn koning op een open bord op h4 terecht kwam en dit leidde uiteindelijk ertoe dat hij zijn dame kwijtraakte. Het eindspel van dame tegen toren en paard werd daarna met een ijzeren techniek uitgespeeld door de Indier die daardoor de match met 6.5-5.5 won en zijn titel met succes wist te verdedigen.

Voor een overzicht van alle korte verslagen van alle partijen van de match, klik hier.

(bron schaaksite.nl)

Maandag 3 mei 2010 

Vanaf 24 april vind in Sofia de match om het wereldkampioenschap plaats tussen Viswanathan Anand en Veselin Topalov. De wedstrijden zijn live te volgen op de officiele website (klik hier.) Voor degenen die de wedstrijden intensief willen volgen worden de partijen live!!! van commentaar voorzien door Susan Polgar. (klik hier)

Vrijdag 16 april 2010 

 

DE ZWARTE PION 1 KAMPIOEN

 

Na een degelijke overwinning in de laatste ronde tegen het derde team van AAS uit Aalsmeer, is het eerste team na een sterk gespeeld seizoen kampioen van de eerste klasse van de Leidse Schaakbond geworden. Promotie naar de hoogste afdeling (promotieklasse) is nu een feit. Met een score van 6 uit 7 en een toernooiprestatierating van maar liefst ELO 2124 is Stefan Lehmann topscorer van De Zwarte Pion geworden. Bovendien is hij topscorer van de gehele eerste klasse geworden. Voor de eindstand en alle uitslagen, klik hier.

Het kampioensteam seizoen 2009/2010

 

Boven: Wim Rosdorff, Stefan Lehmann, Fred van Randen, Joost van Hal

Onder: Guus van Dijk, Rien Quakkelaar, Wayne Welch, Aad van de Poel

Donderdag 18 maart 2010

De nieuwe Europese Kampioen schaken heet Ian Nepomniatchi. De Rus speelde een voortreffelijk toernooi met 7 overwinningen en 4 remises. In de slotronde bleef hij zijn zenuwen en Vladimir Akopian de baas.

De Nederlander Ivan Sokolov, uitkomend voor zijn geboorteland Bosni�speelde een prima EK. De inwoner van Lelystad was steeds in de top van het klassement te vinden. In de slotronde verloor hij echter van de Hongaar Zoltan Almasi waardoor hij donderdag alsnog via de tie-breaks moet zien kwalificatie af te dwingen voor de World Cup.

Ook Dimitri Reinderman speelde uitstekend. De Amsterdamse grootmeester had een zwaar programma en toonde veerkracht door na een ongelukkige nederlaag tegen Sutovsky in ronde 9 te blijven spelen op kwalificatie voor de World Cup. Met 7 uit 11 kwam hij echter net te kort. Ook Erwin l'Ami eindigde op 7 punten in het sterkst bezette Europese Kampioenschap ooit.

Regerend Nederlands Kampioen Anish Giri speelde een redelijk toernooi, totdat hij in de voorlaatste ronde werd teruggeworpen door een nederlaag tegen Almasi. Giri sloot het toernooi af met 6,5 punt, evenveel als Friso Nijboer. 

Europees Kampioen bij de vrouwen werd de Zweedse Pia Cramling. Zij versloeg in de slotronde koploopster Viktorija Cmilyte die genoegen moest nemen met het zilver.

Nederlands Kampioen Zhaoqin Peng draaide in de subtop van het klassement mee. In ronde 10 versloeg ze de sterke Armeense Elina Danielian in een goede partij. In de laatste ronde trof ze met zwart Nadezhda Kosintseva - vooraf een van de topfavorieten voor de titel. Peng verloor kort na de opening een pion waarna Kosintseva het karwei onberispelijk afmaakte.

Verheugend waren de prestaties van de jeugdige Lisa Schut. Met compromisloos spel (6 overwinningen, 5 nederlagen) dwong ze met haar vechtlust groot respect af en deed ze belangrijke ervaring op in het sterke deelnemersveld.  (Bron: Nederlandse Schaakbond)

Voor alle uitslagen en standen klik hier.

Donderdag 18 maart 2010

 

Met een klinkende overwinning tegen Voorschoten 3 lijkt het eerste team van De Zwarte Pion het kampioenschap en promotie naar de hoogste afdeling van de Leidse Schaakbond niet meer te kunnen ontgaan. Voor alle uitslagen en stand klink hier.

Zondag 28 februari 2010

 

Vandaag weer een nieuwe link op de site. Een uitstekende online schaakdatabank met toegang tot ruim 5,1 miljoen partijen. Partijen uit het begin van de schaakgeschiedenis tot en met de allernieuwste toptoernooien, dagelijks aangevuld. Eventueel is het nodig om Microsoft Silverlight te downloaden om gebruik te kunnen maken van het programma mocht de website op je computer het niet doen. Dit kun je hier doen. De onlineschaakdatabank vind je onder www.chesslive.de of natuurlijk kijken onder de links. Veel plezier ermee!

Woensdag 24 februari 2010

 

De Zwarte Pion 2 ontsnapt op miraculeuze wijze tegen het ASC 3 uit Alphen aan de Rijn.

De scoreformulieren waren bijna al ingevuld en ondertekend toen Johan den Breejen in de allerlaatste seconde een totaal verloren partij nog remise wist te houden en zo de einduitslag met 4,5 - 3,5 in het voordeel van het team uit Lisse wist te beslissen. Voor alle verdere uitslagen en stand klik hier.

Zondag 14 februari 2010

 

Uitslagen en standen zijn weer bijgewerkt. De links natuurlijk te vinden onder Interne Competitie of hier klikken. Sinds vandaag op de site ook een link naar het schaakweblog van De Canadese Schaakgrootmeester Kevin Spraggett.

De website van Kevin Spraggett is een grabbelton waarin behalve berichten over schaken ook van alles te vinden is dat daar niets mee te maken heeft.

Een wijze spreuk van de dag, een kunstwerk van de dag, cartoons, foto's en al of niet flauwe moppen. Van harte aan te bevelen. Kijk onder Links of klik hier.

Woensdag 10 februari 2010

 

De Zwarte Pion 1 op koers voor promotie naar de hoogste klasse van Leidse Schaak Bond. Winst tegen het eerste team van hekkesluiter Bodegraven. Lees het verslag hier. Voor uitslagen en stand klik hier.

 

 

Maandag 1 februari 2010

 

Carlsen, Giri en Chao winnen Corus Chess Tournament 2010
 

Het 72ste Courus Chess Tournament zit er weer op en het waren fantastische weken. Ook publicitair was het een topjaar. Magnus Carlsen kreeg veel aandacht omdat hij op de eerste plaats van de wereldranglijst staat en Gary Kasparov sinds begin 2009 zijn coach is en Anish Giri zat in de publicitaire lift na kampioen van Nederland te zijn geworden in 2009. Lees verder

Maandag 1 februari 2010

Kansloze nederlagen voor De Zwarte Pion 2 en De Zwarte Pion 3 tegen resp. Internos 1 uit Boskoop en Vrijpionnen 1 uit Voorhout. Voor uitslagen en standen van De Zwarte Pion 2 klik hier en voor De Zwarte Pion 3 klik hier.

 

 

zondag 31 januari 2010

De Zwarte Pion 1 handhaaft zich in de top van het klassement na benauwde overwinning tegen schaakvereniging ASC 2 uit Alphen aan den Rijn. Voor uitslagen en stand klik hier.

 

 

vrijdag 14 januari 2010

Deze week bereikte ons het droevige nieuws dat Sjaak Kamps plotseling en geheel onverwacht is overleden. Sjaak was een goede bekende van De Zwarte Pion en meervoudig oud clubkampioen. Onze gedachten gaan uit naar de familie van Sjaak en wensen hen veel sterkte om dit verlies te dragen.

 

Sjaak Kamps; never a dull chess moment

 

 

donderdag 10 december 2009

Voor de jeugd is er een schaakverhaal op de site. Klik hier. Ook een mooie link naar een jeugdschaakpagina met oefeningen uit het Stappenplan en nog veel meer! Klik hier.

 

 

dinsdag 8 december 2009

Er staan nieuwe links op de site, natuurlijk onder links. Bijvoorbeeld een leuke website voor onbeperkt schaakpuzzels en problemen oplossen bij 'chesstempo'. Ook een allesomvattende website over de zesendertig tot nu toe gespeelde Olympiades.

dinsdag 8 december 2009

 

Zwarte Pion 2 verslaat Daniel Nooteboom 2

 

Het tweede team van De Zwarte Pion heeft het team van Daniel Nooteboom 2 uit Noordwijk met 5,5 - 2,5 verslagen. Lees verder >>>. Voor uitslagen & standen, klik hier.

 

zaterdag 5 december 2009

 

Pijnlijke nederlaag voor Zwarte Pion 3

 

Het derde team van De Zwarte Pion is afgelopen donderdag tegen een fikse nederlaag aangelopen. Philidor 5 uit Leiden was met 5,5 tegen 0,5 duidelijk een maatje te groot. Voor alle uitslagen, persoonlijke score en stand, klik hier

 

vrijdag 4 december 2009

 

Zwarte Pion 1 haalt uit tegen koploper Oegstgeest

 

Met een score van maar liefst 6 - 2 heeft het eerste team van De Zwarte Pion het derde team van Oegstgeest van de eerste plaats gestoten. Lees verder >>> Voor alle uitslagen, persoonlijke scores en stand, klik hier.

 

woensdag 2 december 2009

 

Volg de verrichten van Stefan Lehmann, Tjerk Albregtse, Henk Pasterkamp, Paul Siero en Gert Rooijakkers op het Voges Hillegom Open Schaaktoernooi 2009:

woensdag 2 december 2009

 

Grootmeestergroep C jonger dan ooit

 

Elf van de veertien deelnemers in de grootmeestergroep C van het Corus Chess Tournament 2010 zijn 20 jaar of jonger. Daarmee heeft het toernooi de jongste samenstelling ooit. Jongste deelnemer is de Nederlander Benjamin Bok (14 jaar), oudste deelnemer is meervoudig Nederlands kampioen bij de vrouwen, Zhaoqin Peng (41).

Een tijd lang was het doorgaan van de grootmeestergroep C onzeker, maar in september heeft hoofdsponsor Corus alsnog groen licht gegeven. Ook komend jaar zal de winnaar promoveren naar de grootmeestergroep B in het daaropvolgende jaar.

In het oog springende deelnemers zijn, naast Bok, ook Nederlands jeugdkampioen Robin van Kampen (15) en de wereldkampioene bij de meisjes, Soumya Swaminathan uit India.

Het 72e Corus Chess Tournament vindt plaats in Dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee, van 15 tot en met 31 januari 2010.