Maandag 17 september 2012
Joost van Hal kampioen!!!
Joost van Hal is voor de derde achtereenvolgende keer schaakkampioen van Lisse geworden. Een unieke prestatie. Nog nooit heeft een speler in de geschiedenis van schaakvereniging De Zwarte Pion het kampioenschap in drie achtereenvolgende jaren weten te winnen. Een prestatie van formaat in de toch al lange carriere van Joost. Dit was alweer de zesde titel voor Joost. Alleen Guus van Dijk heeft meer titels op zijn naam staan (acht). De finalegroep bleef dit jaar tot de laatste ronde spannend. Joost en Guus behaalden beide evenveel punten. Maar op basis van SB punten (Sonneborn-Bergerscore (som van de producten van de punten die de tegenstanders haalden en het resultaat) wist Joost Guus achter zich te laten. Joost gaat het nieuwe seizoen overigens op vertrouwde voet verder. Na twee ronden heeft hij al weer de leiding in het klassement genomen.

Dinsdag 24 april 2012

De Zwarte Pion stelt ook teleur tijdens Rapid Kampioenschap Bollenstreek
Na degradatie van het eerste team uit de promotieklasse en het mislopen van het kampioenschap van het tweede team in de tweede klasse was het eigenlijk tijd voor een succesje voor De Zwarte Pion. Tijdens het jaarlijks terugkerende Rapid Kampioenschap van de Bollenstreek wilde De Zwarte Pion, vooral omdat het toernooi dit jaar in Lisse gespeeld werd, laten zien dat het wel degelijk tot de sterkste verenigingen van de Bollenstreek behoort. Maar wederom het eerste en tweede team stelden weer hevig teleur. Het eerste team ging roemloos tenonder en moest zelfs een uiterst pijnlijke nederlaag tegen het derde team van De Uil uit Hillegom incasseren. Na drie ronden was degradatie uit de hoogste groep een feit. Ook het tweede team degradeerde uit de tweede groep. Twee jaar geledend werd de tweede groep nog knap gewonnen door het tweede, maar dit jaar bleken de eerste teams van Nieuw Vennep en Noordwijk net even te sterk. Alleen het derde team zette een goede prestatie neer door hun groep te winnen en te promoveren naar een hogere groep voor de editie van het volgende jaar.

Woensdag 11 april 2012

Een grote uitslag was nodig voor kans op handhaving en een grote uitslag werd het

 

Met een achterstand van 2 matchpunten en 6 bordpunten begon DZP 1 aan de wedstrijd tegen degradatieconcurrent Leiderdorp 1. Een grote uitslag was dus vereist om in de laatste ronde tegen AAS voor handhaving te kunnen gaan. En een grote uitslag werd het: 7 – 1. Enigste minpuntje aan die uitslag was dat Leiderdorp de wedstrijd won.

 

De uitslag is zo duidelijk dat er weinig woorden aan vuil gemaakt hoeven worden.

De verliespartijen kwamen als volgt tot stand:

Joost (leuke partij en in tijdnood net niet remise weten te houden), Johan (door schijnoffer tegenstandster), Stefan (stuk weggegeven), Rien (zelf geofferd maar sloeg niet door), Wayne (weggespeeld na gewaagde rokade) en Wim (zie Rien).

Guus en Rob speelden beide remise, maar ook in die partijen was van echte winstopties geen sprake.

 

Al met al heeft het eerste team afgelopen dinsdag laten zien dit jaar niet in de promotieklasse thuis te horen en kan er dus volgend jaar in de eerste klasse om een klok en promotie gestreden worden.

Donderdag 23 maart 2012

Halve eindstrijd is het eindpunt van de strijd

 

Maandag 5 maart stond de halve finale van de Leidse rapidcompetitie voor clubs op het menu, het affiche was Philidor vs De Zwarte Pion. Nadat Wayne zijn afkomst weer alle eer aan deed en 5 tot 10 minuten te laat bij het verzamelpunt was, konden we (Rob, Tjerk en Stefan) vol goede moed vertrekken. 8 partijen van 45 minuten per persoon moesten de poort naar de finale openen. Lees verder....

Dinsdag 13 maart 2012

Stefan Lehmann wint prestigieuze Rapidtitel

In een bloedstollende finale heeft Stefan Lehmann het kampioenschap van De Zwarte Pion in rapid schaken op zijn naam geschreven. Dit toernooi dat ook voor niet leden en thuisschakers toegankelijk is kende een spannend slot. Titelverdediger Joost van Hal die de voorgaande twee edities op zijn naam wist te schrijven en het hele seizoen goed op dreef was, had uitgerekend in de finaleronde een slechte dag. De strijd om de eindoverwinning ging uiteindelijk tussen Cock Ippel (Schaakvereniging De Uil uit Hillegom) en Stefan Lehmann. In een rechtstreeks finaleduel leek Cock de titel niet te kunnen ontgaan, Stefan manoeuvreerde zich in een verloren stelling, maar Cock kwam tijd tekort om Stefan mat te kunnen zetten en ging door zijn vlag. Aldus kon Stefan de felbegeerde prijs mee naar huis nemen en zal zijn naam voor altijd in de wisselbeker gegraveerd staan.

Dinsdag 13 maart 2012

De Zwarte Pion 3 bijt van zich af

 

Dat het derde team na het kampioenschap in de derde klasse en daarmee promotie naar de tweede klasse een moeilijk jaar te wachten stond was wel duidelijk. Maar na drie opeenvolgende nederlagen van 6,5 – 1,5 was iedereen het er wel over eens dat het team in de tweede klasse weinig te zoeken had. De spelers zelf dachten daar toch anders over. In de vierde ronde werd eerst het eerste team van Voorhout, koploper Vrijpionnen hardhandig de titelaspiraties ontnomen met een 4,5 – 3,5 overwinning. Daarna werd in een rechtstreeks degradatieduel Voorschoten 5 met een 5 – 3 overwinning aan de kant gezet. Hekkensluiter af en wel voorgoed en bovendien slechts twee punten verwijderd van de eerste plek. Daarmee niet gezegd dat er misschien nog een kampioenschap in het verschiet ligt. Alle sterke teams laten tegen elkaar steken vallen. Maar wellicht is er toch een kleine sensatie mogelijk met lijfsbehoud in de tweede klasse.

Donderdag 23 februari 2012

Degradatie dreigt voor De Zwarte Pion I

 

Een ware degradatiekraker! Beide teams hadden namelijk in de eerste 3 ronden geen enkel matchpunt weten te scoren. Gauw zouden niet alleen maar de borden in vuur en vlam staan, rond 23:00 ging zelfs het brandalarm af. Gelukkig bleek het loos alarm, wat van het spel in alle partijen niet gezegd kon worden. Lees verder......

Maandag 13 februari 2012

Gehavend tweede team moeiteloos langs Stormpionnen

 

Afgelopen vrijdag 10 februari stond de uitwedstrijd tegen hekkensluiter in de tweede klasse A Stormpionnen op het programma. Een wedstrijd die normaal gesproken geen probleem mag zijn voor het tweede team. Maar het beloofde toch nog een spannende avond te worden aangezien uiteindelijk maar liefst drie spelers verstek moesten laten gaan en bovendien ook nog eens de drie sterkste spelers. Lees verder.....

Zondag 05 februari 2012

De Zwarte Pion bereikt halve finale LSB Beker

De kwartfinales zijn gespeeld, de halve finalisten zijn bekend, als ook de indeling voor de halve finale!

Na spannende en minder spannende wedstrijden zijn alle 4 de halve finalisten bekend. Leithen en Oegstgeest wonnen ruim van Op Eigen Wieken en Inter Nos, waar de andere wedstrijden er om spanden. Philidor wist na een spannende strijd een nipte overwinning te boeken in en tegen Leiderdorp. LSG en De Zwarte Pion bleven zelfs in evenwicht, ondanks een 3.5-0.5 voorsprong voor LSG in de eerste turnus. LSG wist zich van die klap niet te herstellen en 'verloor' de loting. De Zwarte Pion plaatste zich dus voor de halve finale, die als volgt is:


Leithen - Oegstgeest
Philidor - De Zwarte Pion
(Bron: Leisb.org)

Tata Steel Chess Tournament 2012 van start

Afgelopen vrijdag was de opening van het toernooi. Gisteren werd de eerste ronde gespeeld. Het Tata Steel Schaaktoernooi is al weer in volle gang. Ook dit jaar weer deelnemers van De Zwarte Pion in de verschillende amateurtoernooien die dit evenement rijk is. Mocht je de schaakcracks live aan het werk willen zien vanuit je luie stoel, dan kan dat natuurlijk via de officiele website van he Tata Steel Toernooi, klik hier. Een andere uitstekende site om alle partijen te volgen is Chessbomb, hier klikken. 

In het Tata Steel Chess Tournament spelen dit jaar dertien Nederlandse spelers mee in de grootmeesterkampen, verdeeld over drie groepen. En in de A-Groep meteen een geweldige surprise. Onze nationale kampioen Anish Giri klopte in de eerste ronde gelijk wereldkampioenskandidaat Boris Gelfand.

Zaterdag 14 januari 2012

 

De Zwarte Pion revancheert zich          
 

De uitgestelde wedstrijd van het tweede team tegen Internos 1 was de laatste wedstrijd in de derde ronde. Na vier nederlagen voor het eerste en derde team en twee gelijke spelen van het tweede team had De Zwarte Pion nog steeds geen wedstrijd weten te winnen. Nu stond dus koploper na twee speelronden en titelkandidaat Internos 1 uit Boskoop op het programma. Met dat in het in achterhoofd en het feit dat puntverlies de titelaspiraties geheel uit het hoofd kon worden gezet, wachtte het tweede team dus een zware avond..... (Lees verder)

 

 

Donderdag 08 December 2011

 

De indeling voor de kwartfinales van de LSB Beker is bekend. De Zwarte Pion zal het moeten opnemen tegen LSG 6. Een team uit de middenmoot van de eerste klasse. Op papier natuurlijk geen slechte loting. Kijk voor de volledige loting en indeling van de kwartfinales hier. Of ga in het menu naar externe competitie.

 

 

Dinsdag 06 December 2011

 

Deceptie II

 

Na het teleurstellende gelijkspel tegen Daniel Nooteboom 2, was het tweede team gewaarschuwd. Van onderschatting mocht geen sprake zijn tegen Philidor 5, ook al is dit een van de zwakkere teams in de tweede klasse A. De invallers gaven het goede voorbeeld; Adri en Henk P. wonnen overtuigend hun partij. Maar met uitzondering van Marcel Bolhuis, die zijn snelle verlies in de eerste ronde goedmaakte met een solide overwinning op oud staatssecretaris Roel in 't Veld, stelden de overige vaste waarden weer stuk voor stuk teleur. Rene en Gert konden hun ruimschoots opgebouwde voordeel niet verzilveren en moesten berusten in remise. Tjerk, Marcel van Velzen en Hans moesten alledrie tegen spelers met lagere rating het onderspit delven. De volgende ronde zal tegen titelkandidaat Internos uit Boskoop alles uit de kast moeten worden gehaald om na drie ronden niet al kansloos te zijn voor de titel. 

 

Woensdag 30 November 2011

 

DZP1 – Voorschoten 2: Deceptie
 
 
Afgelopen donderdag stond de 2e wedstrijd van het eerste team op het programma; een thuiswedstrijd tegen Voorschoten 2. Het gebeurd niet vaak dat er tijdens een wedstrijd in ronde 2 al veel op het spel staat. Echter hadden beide teams de eerste wedstrijd verloren en om niet in grote degradatiezorgen te komen moesten dus beide teams winnen. Lees verder...

 

 

Donderdag 17 November 2011

 

De Zwarte Pion 1 door naar volgende ronde LSB Beker

 

Het eerste team van De Zwarte Pion is zonder te spelen door naar de volgende ronde van de LSB Beker. Tegenstander Daniel Nooteboom uit Noordwijk bleek niet in staat een team samen te stellen om het op donderdagavond tegen ons eerste team op te nemen en heeft de wedstrijd dus moeten afzeggen. Dit betekent dat het team de laatste acht heeft bereikt. De speeldata voor de kwartfinales zijn nog niet bekend aangezien er nog een aantal wedstrijden gespeeld moeten worden, waarna de loting volgt. Uitslagen van de LSB Beker staan in het menu onder externe competitie, of gewoon hier klikken.

 

 

Dinsdag 15 November 2011

 

Ook het derde team maakt geen indruk

 

Het is het derde team niet gelukt voor een verassing te zorgen in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de tweede klasse van de Leidse Schaakbond. Wist het team vorig seizoen nog overtuigend het kampioenschap in de derde klasse binnen te halen en promotie naar een hogere klasse af te dwingen, dit seizoen weet men na de eerste ronde dat het niveau ook werkelijk een klasse hoger is. De overwinning van Daniel Nooteboom 1 uit Noordwijk, toch niet een van de sterkere teams in de tweede klasse B, was geen moment in gevaar. Alleen Adri Albregtse kon met een knappe remise tegen de veel hoger gerate Y. Erdogan (1725) stand houden. Vermeldenswaard is natuurlijk ook de overwinning van Willem Brederode bij zijn debuut in de externe competitie. Alle drie de teams van De Zwarte Pion hebben hun eerste ronde erop zitten. Alle uitslagen en persoonlijke score's zijn bijgewerkt in het menu onder externe compitie, of gewoon hier klikken. De eerstvolgende wedstrijd die op het programma staat is volgende week donderdag 24 november. Dan speelt het eerste team thuis tegen Voorschoten 2.

 

 

Dinsdag 8 November 2011

 

De Zwarte Pion 2 stelt teleur

 

Tegen degradatiekandidaat Daniel Nooteboom 2 uit Noordwijk is De Zwarte Pion 2 niet verder gekomen dan een gelijk spel. Werd vorig seizoen dezelfde tegenstander nog overtuigend met 7,5 - 0,5 naar huis gestuurd kwam men in Noordwijk niet verder dan

4 - 4. Waar de vaste waarden van het team het lieten afweten (verlies voor Marcel Bolhuis en Rene Boudewyns, remise Gert Rooijakkers) moest invaller Paul Siero met een knappe remise het zwaarbevochten puntje voor het team binnen slepen. Uiteindelijk mocht men nog blij zijn met het punt. Gert raakte door stukverlies in een hopeloos verloren stelling verzeild, moest zelfs nog een kwaliteit offeren en tegelijkertijd de zwarte koning over het hele bord jagen om uiteindelijk een eeuwig schaak te kunnen forceren. Marcel maakte het nog bonter door zichzelf binnen een half uur mat te laten zetten. Gewonnen stellingen werden door Rene en Adri om de zeep geholpen. Verder lieten alleen Marcel van Velzen, Hans van de Pol en Tjerk Albregtse zien waarom ze in het tweede team thuis horen.

Dinsdag 1 November 2011

Tata Steel Chess Tournament 2012

Vrijdag 13 januari 2012 gaat het 74 ste Tata Steel Chess Tournament weer van start. De inschrijving voor dit toernooi is geopend. Klik hier voor meer informatie. Mocht je je gelijk willen inschrijven gebruik dan het formulier door hier te klikken. Inschrijving is mogelijk vanaf maandag 31 oktober t/m 10 januari 2012. Gezien de te verwachten toeloop zal de kans op deelname het grootst zijn als je snel reageert. De eerste inschrijfronde sluit op 11 november, in de toernooien waarvoor dan te veel aanmeldingen zijn wordt er geloot.

Donderdag 27 Oktober 2011

Zwarte Pion door naar 1e ronde LeiSB-beker
Door een 5½ – 2½ overwinning bij en tegen Sassenheim heeft het bekerteam van de Zwarte Pion zich geplaatst voor het hoofdtoernooi. Zoals al een paar jaar het geval is, grijpt DZP elke gelegenheid op een extra externe wedstrijd aan. Dit werd weer eens duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van de Leidse schaakbond: 17 verenigingen hadden zich ingeschreven voor de beker waardoor er 1 wedstrijd in de voorronde moest worden gespeeld. Uit de hoge hoed kwam de wedstrijd Sassenheim tegen Lisse; een derby.....Lees verder 

Zondag 9 Oktober 2011

De complete agenda voor het komende seizoen staat eindelijk op de site. Te vinden links in het menu onder Info -> Agenda. Je kan ook op de agenda hier rechts klikken. In de agenda staat de complete indeling voor de interne competitie inclusief de rapid competitie. Ook de indeling voor de drie externe teams is natuurlijk in de agenda terug te vinden. De Zwarte Pion speelt dit seizoen met het eerste team wederom in de Promotieklasse. Het tweede team speelt dit jaar weer in de Tweede Klasse (A). Het derde team zal dit jaar een zwaar jaar tegemoet gaan en ook in de Tweede Klasse (B) spelen na vorig jaar uit de Derde Klasse te zijn gepromoveerd.

Zondag 9 Oktober 2011

Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2011

 

Vrijdag 4 november gaat het open kampioenschap van Hillegom weer van start. De speeldata zijn: vrijdag 4 november, woensdag 9, vrijdag 18, vrijdag 25 november. En vrijdag 2, vrijdag 9 en zaterdag 10 december. De volledige aankondiging is hier terug te vinden. Ieder jaar weer uitstekend georganiseerd en altijd een leuke sfeer. Veel spelers van De Zwarte Pion zijn ieder jaar weer van de partij. Gespeeld wordt ook dit jaar weer in Cafe Bar Restaurant ''Zomerzorg'' in de Meerlaan nr. 70 in Hillegom. Je kunt je direct aanmelden via dit email adres:  toernooi@schaakclubdeuil.nl of telefonisch bij Cock Ippel (06-22577267) of K. v.d. Ben (0252-683321)

Zaterdag 08 Oktober 2011

 

 

Schaakvereniging De Zwarte Pion in 1975

Woensdag 05 Oktober 2011

 

De complete agenda en indeling voor de exerne competitie staat nu eindelijk op de site. Ga in het menu naar externe competitie of klik gewoon hier. Door de late aanlevering van deze agenda door de Leidse Schaakbond is er vertraging ontstaan voor onze eigen agenda. Ik zal er voor zorgen dat onze agenda voor volgende week donderdag ook op onze de site is terug te vinden.

 

Maandag 26 September 2011

 

Garry is Back!

 

Als een van de grootste spelers aller tijden (volgens sommige de allergrootste) langs komt om een paar potjes te spelen tegen een absoluut toptalent en bovendien de kampioen van Frankrijk (Maxime Vachier-Lagrave, ELO 2719), dan is dat natuurlijk nieuws. Zelfs als het gaat om twee snelschaakpotjes. Voeg daaraan toe dat Garry Kasparov de eerste partij won en het is duidelijk dat Garry niet alleen langs kwam voor de show.

IM Andrew Martin, een aanerkend commentator, schaaktrainer en auteur van talrijke schaakboeken en schaak DVD's heeft een videoanalyse van de partij gemaakt.

Zaterdag 17 September 2011

 

Op maandag 26 september wordt er een schaaksimultaan gespeeld tegen de clubkampioen van het afgelopen seizoen.

Datum: 26-09-2011

Aanvang: Jeugd t/m 16 jaar: 19:00 (tot ca. 22:00)

Senioren: 19:30

Leiding: Wim Rosdorff (tel.0252-415829)

Toegang: € 2,50 per persoon (leden Harddraverij € 2,-)

Aanmelden: Ter plekke op maandagavond of per voorinschrijving

Maandag 22 Augustus 2011

 

Voor de jeugd gaan de Grand Prix toernooien weer van start. De uitnodiging voor het eerste toernooi in Leiderdorp en het volledige programma voor het komende seizoen is in het menu onder Jeugd te vinden. Of hier klikken.

 

Maandag 22 Augustus 2011

 

Het verslag van de interne competitie van afgelopen seizoen staat nu ook op de site. Inmiddels in het archief te vinden. Of gewoon hier klikken.

 

Maandag 15 Augustus 2011

 

De nieuwe KNSB Rating lijst van 01-08-2011 staat op de website. Te vinden in het menu onder Info - Leden/Ratinglijst, of gewoon hier klikken.