Zondag 2 december 2013
Uit de oude doos
 
VPRO 1979. "Een film over schaken van Jop Pannekoek, Max Pam, Jan Timman en Hans Ree. Met Max Euwe, Jan Timmen, Hein Donner, Gert Ligterink, Genna Sosonko, Ulf Andersson, Mulder van Leens Dijkstra en vele anderen. Produktie en regie: Jop Pannekoek. Interviews: Max Pam
Zondag 2 december 2013
KNSB-Ratinglijst februari verschenen
 
De KNSB ratinglijst van 1 februari is verschenen. Anish Giri (2740) voert de lijst aan voor Loek van Wely (2674) en Ivan Sokolov (2645). Zhaoqin Peng (2378) is de hoogst geklasseerde vrouw, Anne Haast (2341) staat nu tweede. De ratinglijst is via deze link te raadplegen. De ratings van de leden van de Zwarte Pion staan natuurlijk hier op deze website. Links te vinden onder menu->info->leden/rating, of gewoon hier klikken.
Donderdag 7 november 2013
The last big Title
 
Komende zaterdag is de start van de match tussen Magnus Carlsen en Viswanathan Anand om het wereldkampioenschap schaken. De belangstelling is enorm. Het Noorse tijdschrift "Verdens Gang" heeft in aanloop van dit evenement een boeiende documentaire over Magnus Carlsen online gezet. Regiseur Benjamnin Ree laat met een blik in het trainingskamp van Carlsen zien hoe de voorbereiding van Magnus Carlsen eruit ziet. Ook komt zijn familie aan het woord evenals Anand en Garry Kasparov.
De match is natuurlijk live te volgen, o.a. op de officiele website van de organisatie: http://chennai2013.fide.com/
Vrijdag 1 november 2013
 

Vergeetachtig De Zwarte Pion uitgebekerd (15 oktober)

 

Het was een merkwaardige avond. Voor de uitwedstrijd in het Leidse Bekertoernooi tegen het Alphense ASC hadden we op papier een aardig team samengesteld, bestaande uit ondergetekende, Fred, Johan en Wayne. Dat de praktijk soms weerbarstig is, bleek al gauw. Lees verder......

 

Woensdag 30 oktober 2013
Uitstekende start van het seizoen voor DZP 1
Het eerste team is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. Sassenheim 1 dat vorig jaar kampioen werd in de tweede klasse A en voor het eerst in haar bestaan in de eerste klasse uitkomt, werd volledig kansloos gelaten. Ondanks dat het team niet in zijn sterkste opstelling in Sassenheim verscheen, wisten de Lissenaren de derby met maar liefst 7 - 1 in hun voordeel te beslissen. Alleen Rob van de Aardweg en Wayne Welch moesten een remise toestaan. Alle overige partijen werden gewonnen. Zo gaat De Zwarte Pion na de eerste ronde meteen aan de leiding in de eerste klasse. De volgende ronde wacht het eerste team een grotere uitdaging, dan is ASC 2 uit Alphen aan den Rijn te gast in Lisse. Mocht ook deze wedstrijd worden gewonnen, zal DZP 1 weer meestrijden om de titel en een plaats in de hoogste (promotieklasse) divisie van de Leidse Schaakbond. Alle uitslagen zijn hier terug te vinden.
Woensdag 30 oktober 2013
Stefan in Chicago

Beste schakers,

 

het leven in de states gaat nog steeds goed. Gelukkig voor mijn schaken begint het nu kouder te worden; als het vriest heb je geen zin meer om buiten iets te doen en blijft er dus meer tijd voor het schaken over.

Heb nu een serieuze club gevonden om door de weeks te schaken: St Charles Chess Club (https://www.facebook.com/pages/Stcharles-chess-club/161117074090463). 

Een of 2 spelers van mijn niveau, de rest zit er ver onder. Dat bleek wel in week 2 dat ik bij de club was; ik won het snelschaakkampioenschap  overtuigend met 16 uit 16. Leverde een mooie trophee (en heel veel ontzag) op (zie foto).

Extern speel ik voor de Argonne Rooks in CICL (http://www.chicagochessleague.org/). Voor het volgen moet je bij current standings -> league standings en/of match results kijken. Echter is de website niet echt up-to-date aangezien al 2 matches zijn gespeeld en gelukkig winnend zijn afgesloten. En zelfs bij nog redelijk weer, was ik het schaken nog niet verleerd zoals uit onderstaande partij blijkt.

Op 29 november ga ik maar eens geld verdienen met het schaken. De inschrijfgelden voor toernooien zijn hier belachelijk hoog: rond 100 dollar. ,Zeker gezien je ook nog eigen stukken, bord en klok moet meenemen. Maar dat betekent dat er ook meer dan 1000 dollar te verdienen valt (ook in lagere groepen). Aangezien ik nog geen US-rating heb mag ik niet in de hogere groepen spelen en ben ik dus verplicht eerst even 1x goed te cashen.

Groeten uit Chicago en succes dinsdag tijdens de eerste wedstrijd van het externe seizoen!

 
Stefan
Maandag 13 oktober 2013
 Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2013

Op 8 november barst in Café Bar Restaurant "Zomerzorg" de strijd weer los om de felbegeerde titel van Open Schaakkampioen van Hillegom. Het toernooi vindt zoals gebruikelijk plaats op zes vrijdagavonden gevolgd door de finale middag op zaterdag 21 december. Een goed georganiseerd en bovenal gezellig toernooi waar traditioneel ook altijd een aantal leden van De Zwarte Pion aan deelnemen. Voor meer informatie en inschrijven zie de volledige aankondiging.

Maandag 13 oktober 2013

Op zaterdag 19 oktober organiseert schaakvereniging Op Eigen Wieken de tweede Grand Prix van de Leidse Schaakbond.

Datum: zaterdag 19   oktober 2013
Aanvang: 13:00   uur
Aanmelding: vóór   12:45 uur
Prijsuitreiking: 17:15   uur
Prijzen: in   iedere groep 3 prijzen , in groep 1 en 2 worden er waardebonnen uitgereikt
Plaats: Buurthuis   'Op Eigen Wieken', Valkenpad 5, Leiden
Telefoon: 071-5212893   (alleen in noodgevallen)
Kosten: €   4 per deelnemer.
Betaling graag contant (en gepast) bij de inschrijving, niet via   de eigen schaakclub!
Aanmelding: per   email: grandprix@leisb.nl
De aanmelding sluit op woensdag 16 oktober.
N.B. Geen aanmelding aan de zaal!!!!
Van kinderen die niet eerder aan toernooien en kampioenschappen   hebben deelgenomen, willen we gaarne nadere informatie over de speelsterkte,   leeftijd en aantal behaalde schaakdiploma's!
Maandag 30 september 2013

Succesvolle start GP seizoen


De start van de jeugd GP van de Leidse Schaakbond was dit jaar weer in Leiderdorp. De Brink was op zaterdag 28 weer het toneel van een spannende strijd. 

Mats en Quint de Jong waren voor De Zwarte Pion weer van de partij. In groep 13 eindigde Quint op de eerste plaats!!!

Alle uitslagen van de GP staan op de website van de LSB:

http://www.jc.leisb.nl/index.php/grand-prix/473-arne-pols-wint-grand-prix-van-leiderdorp

107 kinderen deden mee aan de GP. Dat is heel mooi! Tot 19 oktober, dan wordt het volgende Grand prix Jeugdtoernooi georganiseerd door schaakvereniging Op Eigen Wieken!

Maandag 30 september 2013
Schaaksimultaan 2013

De jaarlijke simultaan georganiseerd door De Zwarte Pion, waar leden en vooral ook niet leden het op kunnen nemen tegen de clubkampioen was een succes en dan vooral door de simultaangever Guus van Dijk. Dit jaar waren er 21 deelnemers. Guus hoefde maar twee remises af te staan en wist de overige 19 partijen in winst om te zetten.
Powered by Cincopa
Dinsdag 17 september 2013
Schaaksimultaan 2013
Maandag 23 september staat weer de schaaksimultaan in het kader van de harddraverij feestweek van Lisse op het programma. Traditiegetrouw kan men het opnemen tegen de clubkampioen van De Zwarte Pion van het afgelopen seizoen. Dit jaar wordt de simultaan dus door Guus van Dijk gehouden. Een mooie gelegenheid voor niet leden om eens vrijblijvend kennis te maken met de Lissese schaakvereniging en natuurlijk ook voor leden om de kampioen een lastige avond te bezorgen.

Datum:
23 september 2013
Aanvang:
jeugd t/m 16 jaar 19.00 uur (tot ± 22.00 uur)
senioren 19.30 uur
Plaats:
‘t Poelhuys - Vivaldistraat
Leiding:
Wim Rosdorff (tel. 415829) en Adri Albregtse (tel. 416786)
Toegang:
€ 2,50 per persoon (leden HDV € 2,00)
Aanmelden:
Via voorinschrijving of feestweeklisse.nl of aan de zaal.
Schaaksimultaan door Samuel Rosenthal in Parijs in 1867
Maandag 9 september 2013
Stefan in Chicago
Beste schakers,

hier in (de buurt van Chicago, leef in Melrose Park (illinois)) gaat alles zijn gangetje. Heb een auto weten te kopen en een appartementje gevonden. En sinds donderdag eindelijk ook een schaakclub. Was hard zoeken, want op de meeste schaakclub spelen ze vaak alleen rapid en/of snelschaak ipv lange (of normale) partijen. Maar na lang zoeken speel ik nu bij de St Charles chess club (illinois) want daar hebben ze wel een interne competitie bestaande uit 90 minuten p.p. partijen. Is een uurtje rijden, maar dan heb je ook wat.

Weekend ben ik vaak in het centrum van Chicago te vinden. Beetje cultuur snuiven, relaxen in een van de vele parkjes en nog een uurtje of 2 schaken op een play-and-go schaakstandje (zie foto). Voor 3 dollar mag je onbeperkt tegen andere voorbijgangers spelen. De eerste week speelden daar alleen maar spelers met een vrij laag niveau, die ik met 20-0 naar huis stuurde. Gelukkig kregen dat andere spelers te horen en was het niveau de week daarop (andere spelers) al beter, al won ik nog steeds vrij eenvoudig alles. En zo ging dat nog 2 weken door, tot vorige week. Toen kwamen opeens 3 spelers die ook echt konden schaken en werden het leuke partijen. Helaas moest ik al 2 remises toestaan, maar gelukkig nog geen nederlaag. Ben dus benieuwd wie ze voor vandaag hebben weten te vinden. Al met al lijkt het dus erg op een computerspel: de tegenstanders worden steeds moeilijker totdat je eindelijk bij de eindbaas op visite mag.

Groeten uit het zonnige en warme (30 graden) Chicago.

Stefan
Maandag 9 September 2013
Een tijdperk ten einde
Na 21 jaar voorzitterschap vond Willem Rosdorff het welletjes. In de persoon van erelid Marcel van Velzen weet hij in ieder geval dat het voorzitterschap in goede handen is. Op de afgelopen jaarvergadering van onze vereniging werd Marcel dan ook unaniem tot nieuwe voorzitter gekozen. Die avond kreeg ook de functie van secretaris een nieuw gezicht. Ook Guus van Dijk werd unaniem tot nieuwe secretaris gekozen en volgt daarmee Hans Dortmundt op.


Wim Rosdorff draagt de voorzittershamer
over aan Marcel van Velzen.
Maandag 9 September 2013 
Verbeter je spel!!!
Er is weer een nieuwe schaakwebsite aan het firmament verschenen. Twee leden van Schaakvereniging De Biltsche Combinatie hebben deze (internationale) website ontwikkeld. Janton van Apeldoorn en Henk Kuyer vinden dat schaakliefhebbers hier hun hart kunnen ophalen. Het is een site waar je eindeloos kunt oefenen als je wilt. Spelenderwijs kan je hier je tactische vaardigheden verder verbeteren. Alle opgaven zijn geselecteerd door Cor Van Wijgerden en zijn gebaseerd op zijn Stappenmethode.
Voor een deel is er op de website gratis te oefenen maar de bedoeling is dat je een abonnement op de site neemt als je meer wilt. Er zijn abonnementen voor een maand, voor een jaar en voor twee jaar. 
Geinteresseerd? Er is een link naar Chessity in het menu onder links, of klik gewoon op het logo van Chessity hier links.
Woensdag 14 Augustus 2013 
Jan-Mark Dannenberg jeugkampioen!
Naast het gebruikelijke lesgeven werd er bij de jeugdafdeling natuurlijk ook veel geschaakt. Niet alleen op de club, maar ook bij de Grand Prix toernooien van de Leidse Schaakbond. Waar mogelijk werden sommige partijen, die tijdens de Grand Prix wedstrijden werden gespeeld, naderhand met de jeugdspelers doorgenomen. En gedurende het seizoen werd een jeugdcompetitie opgezet. De eerste twee spelers (Jan-Mark en Robin plaatsten zich voor een tweekamp over 8 wedstrijden. De uiteindelijk overtuigende winnaar van deze tweekamp werd Jan-Mark Dannenberg.       Jeugdkampioen DZP 2012-2013
                         Jan-Mark Dannenberg


                         
Dinsdag 13 augustus 2013
Van de voorzitter
Bestuurswisselingen: het zal niet vaak voorgekomen zijn, dat drie bestuursleden (om uiteenlopende redenen overigens) in één keer het bestuur verlaten. Der Stefan is in westelijke richting vertrokken, ongetwijfeld onderweg naar nieuwe wetenschappelijke successen. Het ga hem goed en we hopen hem op termijn terug te zien. Hans Dortmundt heeft het (pensionado toch!) druk, druk, druk met zijn pensioenfonds e.d. en wil het secretariaat graag overdragen aan een betrouwbaar persoon. Tenslotte uw voorzitter houdt het na 21 jaar voor gezien.
Overwegingen om nog drie jaar door te gaan werden bij voorbaat gefrusteerd door de nieuwe regels van de KNSB/LSB. Gelukkig heeft het bestuur goede vervangers gevonden in het erelid Marcel van Velzen als voorzitter en meervoudig clubkampioen Guus van Dijk als secretaris. Beiden haden weinig bedenktijd nodig. Dat stemt hoopvol en tevree. Vervanging van Stefan ligt wat moeilijker. Op meerdere terreinen was hij actief, maar vooral als jeugdleider. Tjerk wil de jeugd wel blijven 'doen', maar weet nog niet zeker of hij dat als bestuurslid wil. Uw ex-voorzitter gaat hem en Leendert van Doorn een handje helpen bij de Jeugd.
Ten laatste male als voorzitter: komt allen op 29 augustus naar de jaarvergadering. 

Willem Rosdorff
Dinsdag 13 augustus 2013
Guus van Dijk kampioen Seizoen 2012/2013
Als eerste plaatste Guus van Dijk het afgelopen seizoen zich voor de eindronde. De finaleronde bleef tot de allerlaatste ronde spannend. Nog nooit zijn vier spelers met een gelijk aantal punten (4,5 uit 7) geeindigt. De regels moesten dubbel worden aangepast om een kampioen te kunnen aanwijzen. Een hele goede prestatie van Guus: na drie partijen 1 punt en dan uiteindelijk toch nog zegevieren.
Wel zuur voor Dennis Bouwmeester die uiteindelijk op onderling resultaat net geen kampioen werd. Fred van Randen beklom het podium voor de bronzen plak, ook met 4,5 punt en remise tegen Joost en gelijke SB's. 
Joost heeft het niet kunnen flikken om vier keer achter elkaar clubkampioen te worden.
De B-kampioen van dit jaar is aftredend voorzitter van de club. Willem Rosdorff. 
Willem Brederode is het gelukt om C kampioen van de club te worden en is op de slotavond als zodanig gehuldigd. Hij is in het tweede jaar weer helemaal terug.
Vetrekkend voorzitter en kampioen van de B groep Wim Rosdorff  feliciteert Willem Brederode met het behalen van het kampioenschap in de C groep.                     
Woensdag 29 mei 2013
Wayne Welch wint B Groep BSG Pinkstertoernooi
Wayne heeft de B groep van het sterk bezette BSG Pinkstertoernooi in Bussum gewonnen. Een meer dan verdienstelijke prestatie aangezien Wayne de pech had dat na slechts enkele minuten spelen in de vijfde ronde de wekker in zijn telefoon afging. Tegenstander en scheidsrechter waren onverbiddelijk, een reglementaire nul! Kwam Wayne het toernooi nog stroef op gang door een zwaarbevochten remise uitgerekend tegen clubgenoot Gert Rooijakkers in de eerste ronde. De overige partijen wist hij allemaal in winst om te zetten. De eerste prijs moest weliswaar met 3 andere spelers worden gedeeld. Toch mag Wayne zich de morele winnaar van de B groep noemen.
De overwinning in de A groep ging naar Grootmeester Dimitri Reinderman. De Amsterdammer was op tiebreak eerste na 6 ronden Zwiters. In de knock-outfase versloeg de Grootmeester achtereenvolgens Peter Ypma, Lars Ootes en in de finale Robin Swinkels.
Swinkels won het SGS Persoonlijk Kampioenschap. De winstpartij van Riemersma op Klein werd verkozen tot de Spektakelprijs. http://www.bsg-bussum.nl/pinkstertoernooi/
Woensdag 29 mei 2013
Stefan Lehmann wint Rapidtitel Zwarte Pion
Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Stefan Lehmann het kampioenschap rapid schaken van De Zwarte Pion weten te veroveren. In de finaleronde wist Stefan clubkampioen Joost van Hal, Rob van den Aardweg en Piet van de Griendt achter zich te houden en zo de eindoverwinning en bijbehorende beker in de wacht te slepen. 
Dat er in de B groep met Fred van Randen en Guus van Dijk twee oud clubkampioenen meespeelden, kon good old Rien Quakkelaar niet van onder de indruk raken. Overtuigend won hij deze sterk bezette groep. Ondanks of misschien wel dankzij zijn hoge leeftijd (90 jaar!!!) en dus met een schat aan schaakervaring, is Rien zelden van zijn stuk te krijgen.
De overige groepen C, D en E werden gewonnen door resp. Wim Rosdorff, Hans van de Pol en Ruud Rodwijk. 

Rien Quakkelaar, winnaar van de B-groep. 90 jaar en still going strong!!!
Maandag 27 mei 2013
Stefan wordt Doctor

Zwarte Pion lid Stefan Lehmann is tot doctor gepromoveerd. Zonder slag of stoot ging dat overigens niet. Voor een panel van deskundigen (professoren Chemie / Natuurkundigen?) werd onze clubgenoot danig aan de tand gevoeld. Een professor, die hiervoor zelfs uit Nottingham was gekomen, bekritiseerde een B3 parameter uit een formule van het proefschrift. Een professor uit Denemarken bracht Stefan ook in het nauw toen hij perse de naam van een bepaalde vector (het bleek dat het om de overbekende Jones vector ging) moest weten.


Stefan wist de overige vele andere vragen wel moeiteloos te pareren. En uiteindelijk werd, onder het toeziend oog van clubgenoten Tony, Asha en mij, het doctoraat uitgereikt. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt het deed me soms denken aan een katholieke processie optocht inclusief een priester met gebedsmolen die voorop liep.

 

Na afloop volgde nog een BBQ en het bier mocht ook hier rijkelijk vloeien. Stefan gaf ons tot slot ook nog een rondleiding in het lab waar hij de afgelopen jaren heeft gewerkt.


Johan van der Maas

Donderdag 31 januari 2013

DZP 1 zet zegereeks in!


Vorig ronde wist het eerste team voor het eerst sinds meer dan een jaar een wedstrijd te winnen en afgelopen maandag (28 jan) werd de goede lijn tegen Utile Dulci voorgezet door met  5-3 in het dorpshuis van Roelofswaardenveen te winnen.

De wedstrijd begon vlot want na iets minder dan een uur leken 3 borden al beslist: Wayne stond op een onvermijdelijke winst en hoefde alleen nog te wachten tot de tegenstander op gaf. Deze had nog een uur op zijn klok en gebruikte deze (tot lichte ergenis van Wayne),  lees verder...
Woensdag 16 januari 2013

Tata: Anand medekoploper na schitterende zege


Viswanathan Anand heeft in de vierde ronde van de A-groep van het Tata-toernooi een schitterende zege op Levon Aronian geboekt. De wereldkampioen meende dat die zeker een plaats zal vinden bij de mooiste partijen uit zijn loopbaan. Door de overwinning kwam Anand op 3 uit 4, net als Sergei Karjakin en Magnus Carlsen. Laatstgenoemde versloeg Pentala Harikrishna.

Woensdag 16 januari 2013

Het eerste team wint


... voor het eerst sinds meer dan een jaar (het gehele vorig seizoen werd niet gewonnen). Daarom dacht de schrijver van dit stuk, dan kan dit verslag niet al te veel te laat zijn.


Op donderdag 29 november werd dus de (jarenlange) reeks aaneengesloten nederlagen en remises doorbroken. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Het simpele antwoord: tegen Internos wonnen plots 5 spelers en speelden er tevens 2 gelijk, waardoor de eindstand 6-2 werd in het voordeel van DZP 1.

In het kort (want de schrijver is de details alweer vergeten): Fred van Randen leek als eerste te winnen, maar wist zijn tegenstander plots toch nog kansen te geven. Dit was echter niet genoeg en Fred won uiteindelijk nog steeds. Maar daardoor wisten Stefan Lehmann en Guus van Dijk de eerste twee punten te noteren. Joost van Hal maakte op bord 1 na een lang gevecht remise. De andere remise kwam van Johan den Breejen, die heel scherp en riskant speelde. Helaas resulteerde het niet in een vol punt. Rob van den Aardweg won eveneens en Wayne Welch redde de eer voor de gasten door te verliezen. 


Hopelijk kan het eerste team nu een jarenlange zegereeks starten. De reeks kan worden voortgezet op 28 januari in de uitwedstrijd tegen Utile Dulci.

Woensdag 16 januari 2013
Oliebollentoernooi

Op donderdag 20 december werd het schaakjaar weer ouderwets afgesloten met een gezellig avondje snel- en rapid schaken. En dat alles onder het genot van de oliebollen van Pim Levendig.


Aan het snelschaken deden 10 man mee en voor de rapid stond de teller bij het sluiten van de inschrijving op 9.


Laat ik gemoedelijk met de rapid beginnen, zodat ik aan het eind in tijdnood kan komen. in groep 1 streden Dennis, Wim, Rene en Henk P. om de eer.  Dennis onderstreepte nog maar eens dat zijn huidige plaats op de interne ranglijst geen toeval is en scoorde de volle 100%! Daarachter eindigden Wim met 50% en Rene (1 punt) op de plaatsen 2 en 3. Henk P. besloot de avond met een half puntje, dat kan (bijna) alleen maar beter gaan in het nieuwe jaar.

De 2e rapid groep bestond uit een jeugdspeler (Leendert ) en wat oudere ex- jeugdspelers (Hans D., Frans, Pim en Ruud). Omdat er 5 spelers in de groep zaten, werd het tempo 15 minuten per persoon per partij in plaats van de gebruikelijke 25 minuten. En dat kwam de jeugd natuurlijk ten goede. Leendert scoorde drie punten en verloor alleen van Ruud. Hans D. scoorde hetzelfde aantal punten, maar verloor dus van Leendert. Hierdoor won Leendert op SB het goud in deze groep en moest Hans genoegen nemen met een trip naar de zilversmid. Het brons werd gedeeld door Ruud en Frans, die beide 2 punten wisten te behalen. Pim liet de eer (en punten) over aan de rest, blijkbaar kostte het maken van de oliebollen alle energie.


Bij het snelschaken moesten 7 zwarte pionnen het opnemen tegen 3 Uilen (Ad Reijneveld, Cok Ippel en Hennie van Eeuwijk). Eerst werd er in 2 groepen van 5 gespeeld, waarbij de eerste 2 door mochten naar de finale groep. In groep A wist Stefan (3.5 punt) en Ad (2.5) zich ten koste van Hans van Pol (ook 2.5, maar slechtere SB), Cok (1.5) en Joost (0) te plaatsen. In groep B bleken Rob (3) en Piet (3) te sterk voor Wayne (0), Guus (2) en Hennie (2).

Joost herpakte zich na de indeling en wist overtuigend de 2e groep te winnen met 5 uit 5. Cok pakte het zilver met een uitstekende 4 uit 5 score. Het brons was voor Guus (2.5). Op de plaatsen die recht geven op prijzen waarmee je veilig door een metaaldetector komt, kwamen Hennie (1.5), Wayne (1.5) en Hans (0.5) terecht.


De finale groep van het snelschaken werd dubbelrondig afgewerkt en daarbij was de spanning te snijden. Uiteindelijk bleken Ad en Piet (beide 3.5 uit 6) sterker dan Rob en Stefan (beide 2.5). Omdat ook SB geen winnaar aan kon wijzen, speelden Ad en Piet nog 2 partijen tegen elkaar. In deze partijen wist Ad uiteindelijk nipt de opperhand (1.5) te houden en ging er dus een Uil met de eer vandoor. Piet pakte het zilver, en vervolgens de stukken om nog vrolijk een paar potjes tegen Cok te vluggeren.


Stefan Lehmann

Maandag 14 januari 2013
Tata Steel Chess van Start

Van 11 tot en met 27 januari wordt in Wijk aan Zee het 75ste Tata Steel Schaaktoernooi gehouden. Het is het meest prestigieuze, grootste en mooiste schaaktoernooi ter wereld.
In de grootmeestergroep A doen onder anderen mee Magnus Carlsen (2861), Levon Aronian (2802), Viswanathan Anand (2772) en Hou Yifan (2603). En vier Nederlanders Anish Giri (2720), Loek van Wely ((2679), Ivan Sokolov ( 2663) en Erwin l'Ami (2627). 
In de grootmeestergroep B Arkadij Naiditsch ( 2708) en Sergey Movsesian (2688). En de Nederlanders Sergey Tiviakov (2655), Jan Smeets (2615), Robin van Kampen (2581) en Jan Timman (2566). 
In groep C Fernando Peralta (2617) en Alexander Kovchan (2579), voorts de Nederlanders Robin Swinkels (2508), Twan Burg (2492), Mark van der Werf (2450), David Klein (2445), Miguoel Admiraal (2321 en (Lisa Schut 2295).
Verder doen er tweeduizend amateurschakers mee. Zij schaken op vier locaties, het Dorpshuis De Moriaan, Tata Steel Chess Pavilion, Café De Zon, en het Strandhuis (op het strand).

De Zwarte Pion is dit jaar slechts met twee spelers vertegenwoordigd. Gert Rooijakkers zal in groep 7 van de tienkampen deelnemen. Voor Stephan Lehmann zit het toernooi er al weer op. Met een verdienstelijke score van 2 uit 3 behaalde hij de tweede plaats in de weekendvierkampen.

www.tatasteelchess.com

Dinsdag 20 november 2012
Weer geen winst Zwarte Pion 1

Ook tegen Philidor kwam het eerste team niet tot winst. De laatste overwinning van het eerste team in de externe competitie dateert nu al van 28 oktober 2010! Een overwinning was noodzakelijk om mee te kunnen strijden voor het kampioenschap. Nu is het eerste team voor de rest van het seizoen in het beste geval ook afhankelijk van de uitslagen van de andere teams om alsnog kampioen te kunnen worden. 
Spannend was het wel tegen Philidor. Einduitslag 4 - 4, weer een deceptie na een heftige en emotionele avond. Lees verder....
Woensdag 7 november 2012
Sinds vandaag is op de website het Schaakalfabet te vinden. Het Schaakalfabet is een serie geschreven door  Huub van Dongen, oorspronkelijk geschreven voor het Brabantse jeugdblad Minorpromotie, waarin alle letters van het alfabet aan beroemde schakers, schaaktermen of andere schaakcuriositeiten worden gekoppeld. Het schaakalfabet is terug te vinden op Schaaksite.nl, maar sinds vandaag dus ook op de website van De Zwarte Pion. Ga links in het menu naar Schaakalfabet of klik gewoon hier.
Maandag 15 oktober 2012
Slechte start Zwarte Pion in Externe Competitie

De Zwarte Pion is het seizoen in de externe competitie slecht begonnen. Na degradatie vorig jaar uit de promotieklasse is het voor het eerste team bijna plicht om dit jaar het kampioenschap binnen te halen en zo weer terug te keren naar de promotieklasse. Na de nederlaag tegen Oegstgeest 3 loopt het eerste team echter direct al achter de feiten aan. Weliswaar de sterkste tegenstander in de eerste klasse, maar dankzij het thuisvoordeel en de licht hogere gemiddelde rating, toch een team dat te kloppen moest zijn. Maandag 5 november zal tegen Leiderdorp 2 een overwinning noodzakelijk zijn om mee te blijven strijden voor de eerste plaats.
Ook het tweede team kende een matige start. Liet het tweede team vorig seizoen nog onnodig veel punten liggen tegen zwakkere tegenstanders in de eerste ronden van de competitie, stond dit seizoen gelijk het sterke Leithen 2 in de eerste ronde op het programma. Een team dat vorig seizoen uit de eerste klasse is gedegradeerd. Zonder zijn sterkste speler Rien Quakkelaar, maar toch met een sterk team en qua rating zelfs iets hoger dan Leithen 2 zat een overwinning er geen enkel moment in. Leithen bleek een oerdegelijke tegenstander en gaf geen krimp. Op geen van de acht borden had DZP winstkansen. Zes remises en twee nederlagen resulteerden in een uiteindelijke 5 - 3 nederlaag. In de volgende ronde staat Voorschoten 4 op het programma. Een hecht team dat ook vorig jaar tot aan het einde van de competitie in de tweede klasse meestreed voor het kampioenschap. Ook hier is een overwinning noodzakelijk om mee te blijven strijden voor het kampioenschap. De op de transfermarkt op het laatst binnen gehaalde Rien Quakkelaar zal dan voor de eerste keer meestrijden in het tweede om die overwinning veilig te stellen. 
Alle resultaten, uitslagen en persoonlijke scores staan inmiddels weer op de eigen website en zijn hier te raadplegen. Of ga in het menu naar externe competitie.
Zaterdag 6 oktober 2012

Voorstel overgangsregeling Promotie/Degradatie 2012-2013

Op de Algemene Ledenvergadering van de Leidse Schaakbond d.d. vrijdag 14 september 2012 is besloten om de structuur van de LeiSB-competitie aan te gaan passen per het seizoen 2013-2014. Het voornemen is om de tweede klasse – die nu bestaat uit twee parallelklassen – op te splitsen en onder elkaar te plaatsen. De huidige derde klasse zou daarmee per volgend seizoen de vierde klasse worden. De concrete reglementswijzigingen zijn nog niet ter stemming gebracht, maar de vergadering is met deze intentie akkoord gegaan.

Om de wijziging toch in het seizoen 2013-2014 in gang te kunnen zetten, is er afgesproken dat voor het huidige seizoen al een overgangsregeling zal gelden voor het promotie-/degradatie-reglement.

 

• Promotieklasse (8 teams van 8 personen)

 

- 1 promovendus naar KNSB

 

- 2 degradanten naar 1e Klasse

 

• 1e Klasse (8 teams van 8 personen)

 

- 2 promovendi naar Promotieklasse

 

- 2 Degradanten naar 2e klasse

 

• 2e Klasse (8 en 7 Teams van 8 personen)

 

- 2x1 promovendus naar 1e Klasse

 

- 2x3 handhaven in 2e klasse (teams van 8 personen)

 

- 2x3 “handhaven” in nieuwe 3e klasse (teams van 6 personen)

 

- 1x degradant naar nieuwe 4e klasse (teams van 6 personen) (Dit wil zeggen                   dat de 2e Klasse B (7 teams) geen degradant kent.)

 

• 3e Klasse (7 en 6 Teams van 6 personen)

 

- 2x1 promovendus naar nieuwe 3e klasse (teams van 6 personen)

 

- Overige teams handhaven in nieuwe 4e klasse (teams van 6 personen)
Dinsdag 02 oktober 2012
Het bestuur van De Zwarte Pion heeft de indeling van de teams bekend gemaakt en staan sinds vandaag op de website. Er zijn een paar veranderingen in vergelijking met het vorige seizoen. Rien Quakkelaar en Willem Rosdorff komen dit jaar het tweede team versterken. Fred van Randen is weer terug waar hij thuis hoort en zal dit jaar het eerste team naar het kampioenschap moeten leiden. Vanaf volgend seizoen zal de Leidse Schaakbond de externe competitie verdelen over 1 promotie klasse en 4 klasses (eerste, tweede, derde en vierde klasse). Het derde team zal er alles aan moeten doen om bij de eerste vier in de tweede klasse A te eindigen om het volgend seizoen ook in de tweede klasse te mogen spelen. Anders dreigt degradatie naar de derde klasse. Om dit doel te verwezenlijken zal Marcel Bolhuis het derde team komen versterken en op sleeptouw nemen. Ga naar de indeling van de teams door hier te klikken, of ga naar Externe Competitie via het menu.
Dinsdag 02 oktober 2012
De agenda voor het nieuwe seizoen van De Zwarte Pion staat sinds vandaag op de webiste. Je kan er rechtstreeks heen door hier te klikken. Of ga in het menu naar Info en kies dan Agenda. De eerste uitwedstrijd staat al weer voor dinsdag 9 oktober op het programma. Het tweede team begint het seizoen met een uitwedstrijd tegen Leithen 2, vorig jaar gedegradeerd uit de eerste klasse. Kort daarop op donderdag 11 oktober, speelt het eerste team zijn eerste wedstrijd thuis tegen Oegstgeest 3. Het derde team begint in de tweede klasse A het seizoen met een zware uitwedstrijd tegen Philidor 4 uit Leiden. Zij beginnen het seizoen op maandag 29 oktober.
Dinsdag 18 september 2012

De (voorlopige) indeling van de LeiSB-competitie staat sinds gisteravond online, uitgezonderd de recreatieklasse. Deze wordt eind van deze week verwacht. De indeling kan nog op enkele punten wijzigen, mochten daartoe verzoeken ingediend worden door de verenigingen. (N.B: Het schema in 2B staat verkeerd om, staat op de planning om dit te verhelpen)

Ook de loting van de 1e ronde van de LeiSB-Beker, jongstleden vrijdag verricht op de ALV, staat online. Klik hier.

Maandag 17 september 2012
Er zijn in het nieuwe seizoen al weer twee ronden gespeeld. Ook dit jaar proberen we van iedere ronde een leuke partij op de website te publiceren. En ja, ook dit jaar hebben we ons weer voorgenomen dat tot de laatste ronde vol te houden. Vanaf vandaag staan de partijen van ronde 1 en ronde 2 op de site en kunnen daar dan ook nagespeeld worden. Ga in het menu eenvoudig naar Partijen of klik gewoon hier.
Maandag 17 september 2012
Schaaksimultaan Harddraverij 2012


Op maandag 24 september 2012 organiseert De Zwarte Pion de jaarlijkse schaaksimultaan. Ook dit jaar mag iedereen het weer opnemen tegen de kampioen van Lisse van het afgelopen seizoen. Joost van Hal zal ook dit jaar weer de honeurs waarnemen. Hij is immers voor de derde achtereenvolgende keer kampioen van De Zwarte Pion geworden. Speelsterkte en leeftijd doen er niet toe, iedereen mag meedoen.

Aanvang:
    Jeugd t/m 16 jaar 19.00 uur (tot ± 22.00 uur)
    Senioren 19.30 uur
Plaats:
    ‘t Poelhuys - Vivaldistraat
Leiding:
    Wim Rosdorff (tel. 415829)
Toegang:
    € 2,50 per persoon (leden HDV € 2,00)
Aanmelden:
    Ter plekke op maandagavond of bij voorinschrijving
Maandag 17 september 2012
De actuele KNSB ratings staan weer op de site. Ga naar Info links in het menu en kies Leden/Rating of klik gewoon hier.
Maandag 17 september 2012
Joost van Hal kampioen!
Joost van Hal is voor de derde achtereenvolgende keer schaakkampioen van Lisse geworden. Een unieke prestatie. Nog nooit heeft een speler in de geschiedenis van schaakvereniging De Zwarte Pion het kampioenschap in drie achtereenvolgende jaren weten te winnen. Een prestatie van formaat in de toch al lange carriere van Joost. Dit was alweer de zesde titel voor Joost. Alleen Guus van Dijk heeft meer titels op zijn naam staan (acht). De finalegroep bleef dit jaar tot de laatste ronde spannend. Joost en Guus behaalden beide evenveel punten. Maar op basis van SB punten (Sonneborn-Bergerscore (som van de producten van de punten die de tegenstanders haalden en het resultaat) wist Joost Guus achter zich te laten. Joost gaat het nieuwe seizoen overigens op vertrouwde voet verder. Na twee ronden heeft hij al weer de leiding in het klassement genomen.